De corona maatregelen gids, alle overheidsmaatregelen op een plek bijeen gebracht
Lees meer
Gepubliceerd op: 16 november 2013

Ondernemers opgelet: Houd de termijn voor publicatie in de gaten!

Dat een naamloze- of besloten vennootschap na afloop van het boekjaar een jaarrekening moet opmaken is hoogstwaarschijnlijk wel bekend. Echter, naar aanleiding van de invoering van de nieuwe Flex BV wetgeving, is het opletten geblazen voor wat betreft de termijn voor publicatie. Deze is korter wanneer de aandeelhouders tevens bestuurders zijn. Het niet op tijd publiceren kan leiden tot persoonlijke aansprakelijkheid.

Normale regeling

De normale regeling bepaalt dat een jaarrekening binnen vijf maanden na afloop van het boekjaar door het bestuur moet worden opgemaakt en ondertekend. Deze termijn van vijf maanden kan eenmalig met zes maanden worden verlengd door de algemene vergadering van aandeelhouders. Ten slotte is bepaald dat wanneer de jaarrekening niet binnen twee maanden na het einde van de opmaaktermijn is vastgesteld, het bestuur onverwijld de jaarrekening moet publiceren.

Tot dusver niets nieuws onder de zon. Normaal gesproken móet de jaarrekening dus binnen dertien maanden (5 + 6 + 2 maanden) na afloop van het boekjaar gepubliceerd worden.

Wat als aandeelhouder ook bestuurder is?

Anders is de situatie echter op het moment dat alle aandeelhouders tevens bestuurders van de vennootschap zijn. Dan is de ondertekening van de jaarrekening volgens de wet ook meteen de vaststelling van de jaarrekening. Nu bepaalt de wet dat de rechtspersoon verplicht is tot openbaarmaking van de jaarrekening binnen acht dagen na de vaststelling hiervan. De termijn voor het publiceren van de jaarrekening bij ondernemingen waar de aandeelhouders tevens bestuurders zijn, is nu niet 13 maanden maar 11 maanden en 8 dagen (5 + 6 maanden + 8 dagen). Korter dus.

Uitgaande van een boekjaar dat gelijk is aan het kalenderjaar, moet de jaarrekening die is vastgesteld door ondertekening, dus uiterlijk voor 8 december openbaar worden gemaakt. Om problemen met de publicatie van de jaarrekening te voorkomen is het daarom van belang om de bovenstaande zaken goed in de gaten te houden.

Deze regeling gaat ook gelden voor de meeste dochter ondernemingen van een holding waar de holding ook bestuurder is van de dochtervennootschap.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met Fruytier Lawyers in Business.

Marcel Fruytier
Marcel Fruytier

Artikelen door Marcel Fruytier

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.