flib 50 jaar

Faillissementsrecht

Bij een onderneming krijgt u te maken met financiën. Dit gaat helaas niet altijd zonder negatieve gevolgen. Herstructurering of een doorstart maken biedt wellicht nieuwe kansen. Of u kunt voor de keuze komen te staan faillissement aan te vragen, voor uw eigen onderneming óf voor een debiteur. Het allerliefst helpen we ondernemers succesvol te ondernemen, maar als het onverhoopt misgaat met uw onderneming kunnen de advocaten faillissementsrecht van Fruytier Lawyers in Business u adviseren en bijstaan.

Faillissement aanvragen: hulp bij faillissement

Bij een faillissement aanvragen start een onplezierige procedure. De gevolgen van een faillissement zijn zeer ingrijpend, zowel zakelijk als privé. Hoewel sommige ervaren ondernemers beweren dat je pas een goede ondernemer bent als je ook een keer failliet bent gegaan, zit niemand op een faillissement te wachten. Een faillissement kunt u voor uw eigen onderneming aanvragen, maar u kunt deze ook voor een debiteur aanvragen. De aanpak volgens het faillissementsrecht verschilt bij beide faillissementsaanvragen. Een advocaat faillissementsrecht biedt u graag hulp bij een faillissement.

Faillissement eigen onderneming

Wanneer u twee of meer schuldeisers onbetaald laat, kunt u uw eigen faillissement aanvragen. U kunt daarbij een advocaat faillissementsrecht inschakelen. Dit is echter niet verplicht. U kunt ook uw faillissement aanvragen als u ziet aankomen dat u niet meer aan uw verplichtingen kunt voldoen. Een in faillissementsrecht gespecialiseerde advocaat kan wél in uw voordeel werken:

  • Een insolventie-advocaat staat u bij in het verzamelen van benodigde stukken voor het faillissement.
  • Aangezien onze advocaten zelf ook ondernemers zijn, hebben zij veel ervaring. Onze advocaten onderzoeken alle mogelijkheden voor het vinden van de beste oplossing.
  • Een advocaat gaat na waar u aansprakelijk voor zou kunnen zijn en of u aan al uw (boekhoudkundige) verplichtingen heeft voldaan.

Ook helpen de advocaten van Fruytier veelvuldig crediteuren, bestuurders, aandeelhouders of andere belanghebbenden van failliete ondernemingen bij geschillen met de curator. U kunt er ook voor kiezen zelf faillissement aan te vragen bij de rechtbank.

Faillissement debiteur

Heeft u een debiteur die, na aanmaningen, de schuld niet voldoet? Wanneer deze onderneming ook bij een ander bedrijf een schuld heeft openstaan, lijkt het erop dat de onderneming failliet is. In dit geval kunt u een faillissement van uw debiteur aanvragen. Hiervoor heeft u een advocaat, met specialisatie faillissementsrecht, nodig. Omdat een faillissement veel gevolgen heeft voor een debiteur, kan uw faillissementsaanvraag soms leiden tot betaling van openstaande schuld om een faillissement alsnog af te wenden. Op die manier is de aanvraag een middel om alsnog een vordering te incasseren; de debiteur voorkomt dan het faillissement.

Doorstart maken

Heeft uw onderneming gezonde onderdelen? Het maken van een doorstart is dan een mogelijkheid. Ook is het mogelijk ongezonde onderdelen ‘uit te laten zakken’ naar een andere vennootschap, zodat het gezonde deel van uw onderneming voort kan blijven bestaan. Grondig voorbereiden van de herfinanciering is hierin cruciaal. Belangrijk is om de mogelijke bestuurdersaansprakelijkheid te onderkennen en waar mogelijk te beperken.

De advocaten van Fruytier treden regelmatig op voor ondernemers die een doorstart willen maken of vermogensbestanddelen uit de failliete boedel willen kopen. Een goed advies over de biedingsprocedure en de koopovereenkomst met de curator is essentieel. De advocaten van Fruytier hebben bij het advies op het gebied van faillissementsrecht en insolventierecht veel baat bij de kennis die onze advocaten hebben opgedaan als curator in faillissementen.

Pre-pack

Alhoewel de pre-pack relatief nieuw is en er nog weinig (wettelijk) is geregeld binnen het faillissementsrecht, heeft Fruytier Lawyers in Business al een groot aantal pre-packs succesvol afgerond.

Voordelen van de pre-pack boven een traditionele doorstart in faillissement:

  • Meer controle over het proces
  • Realiseren van een betere prijs voor de activa
  • De ondernemingsactiviteiten komen niet of nauwelijks stil te liggen
  • Minder onzekerheid voor personeel en klanten
  • Minder kapitaalvernietiging
  • Stille bewindvoerders zijn altijd ervaren curatoren

Herstructurering volgens het faillissementsrecht

Kan uw onderneming niet meer verder zoals het nu gaat? Dan is het tijd voor herstructurering. Goede voorbereiding en een duidelijk te doorlopen pad is van grote waarde bij herstructurering. Efficiënter werken en kosten besparen kan een faillissement voorkomen. Helaas zal u daarbij kritisch moeten kijken naar uw organisatie en het personeelsbestand. Onze advocaten zijn gespecialiseerd in faillissementsrecht en hebben veel ervaring met het herstructureren van ondernemingen. We brengen graag mogelijke oplossingen en maatregelen in kaart om de reorganisatie van uw bedrijf succesvol door te voeren.

Hulp bij dreigend faillissement

De faillissementsrecht advocaten van Fruytier Lawyers in Business kunnen u in elk stadium van een faillissement of dreigend faillissement begeleiden en vergeten hierbij geen enkel onderdeel. Dankzij onze ruime ervaring en professionaliteit bieden we oplossingen en hulp bij een dreigend faillissement. Van een faillissement voorkomen door het sluiten van een crediteurenakkoord of het aanvragen van surseance van betaling tot het overnemen van gefailleerde bedrijven en het starten van een faillissementsprocedure. Bent u op zoek naar hulp bij een (dreigend) faillissement? Neem vrijblijvend contact op met een advocaat faillissementsrecht in Amsterdam van Fruytier Lawyers in Business.

Gerelateerde artikelen: faillissementsrecht

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.