flib 50 jaar

Pre-pack bij dreigend faillissement

Bedrijven met een te hoge schuldenlast kunnen een faillissement voorkomen met een pre-pack. Een pre-pack, een afkorting voor een ‘pre-packaged sale’, voorkomt dat de ondernemer de controle over het noodlijdende bedrijf kwijt raakt en deze uit handen moet geven aan een curator. Een pre-pack procedure maakt het mogelijk een gecontroleerd faillissement te doorgaan en heeft als doel het waardeverlies van een onderneming – en in het bijzonder de levensvatbare onderdelen van een bedrijf – waar mogelijk te beperken.

Wat is een pre-pack?

Een bedrijf dat mogelijk te maken krijgt met een faillissement kan de rechtbank verzoeken tot de aanstelling van een beoogd curator. Vaak gaat het hier om een advocaat of curator, in dit geval ook wel een stille bewindvoerder genoemd, welke via een pre-pack onderzoekt of een doorstart na faillissement mogelijk is. Ten tijde van het onderzoek door de stille bewindvoerder zet het bedrijf de ‘normale’ werkzaamheden voort. Door het treffen van deze pre-pack voorbereidingen kan een onderneming bij een uitgesproken faillissement direct schakelen en besluiten een doorstart te maken of een verkoop bewerkstelligen.

Flitsfaillissement: verkoop of doorstart

Een pre-pack procedure, een kansrijk alternatief voor surseance van betaling, kan aangevraagd worden op het moment dat een faillissement onvermijdelijk is. De aanstelling van een stille bewindvoerder voor een pre-pack faillissement wordt niet openbaar gemaakt. Zo kan een bedrijf via een pre-pack in alle rust werken aan het voorbereiden van een reorganisatie of doorstart of over een verkoop onderhandelen met geïnteresseerde partijen. Op het moment dat een onderneming failliet verklaard wordt kan de stille bewindvoerder – inmiddels de curator – een bedrijf of delen van een bedrijf verkopen of een snelle doorstart maken. Deze procedure wordt ook wel een flitsfaillissement genoemd.

Haalbaarheid van een pre-pack-procedure

Een faillissement is maatwerk. Toch is het proces van een pre-pack onder te verdelen in een vast plan van aanpak. Om te bepalen of een pre-pack-faillissement haalbaar en wenselijk is voor een bedrijf dat voor een (mogelijk) faillissement staat, is het van belang in kaart te brengen of de randvoorwaarden voor een pre-pack-procedure ingevuld kunnen worden. Hierbij wordt gekeken naar:

  • Is er voldoende liquiditeit om de pre-pack-periode te overbruggen?
  • Met welke argumenten kan een pre-pack worden onderbouwd (werkgelegenheid, belang van crediteuren)?
  • Zijn er mogelijke kopers in beeld?
  • Is er voldoende liquiditeit om de doorstart voor elkaar te krijgen

Voorwaarden ter zake het personeel

Op dit moment is de pre-pack niet zo populair, omdat – ondanks een uitgesproken faillissement – al het personeel mee overgaat naar de doorstarter. Dat is het gevolg van een uitspraak van het Europese Hof. Inmiddels ligt er weer een vraag voor aan de hoge raad en is de verwachting dat onder voorwaarden het wel weer wordt toegestaan om bij een pre-pack, naast een schuldensanering, ook een sanering van het personeelsbestand te realiseren bij een doorstart.

Een complex proces grondig uitgevoerd

Een faillissement is een complex proces waarin met de juiste kennis moet worden gehandeld. Verkeert uw bedrijf in zwaar weer en staat u voor een mogelijk faillissement? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan met een specialist in faillissementsrecht van Fruytier Lawyers in Business. Wij geven u graag advies en inzicht in uw situatie. Tijdens een kennismaking verkennen we samen uw wensen en onderzoeken we of de randvoorwaarden van bijvoorbeeld een pre-pack ingevuld kunnen worden.

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.