Compliance

Compliance, een grote Last of een grote Kans?
Compliance wordt vaak ervaren als een last. Een heleboel richtlijnen en formulieren die bedrijfsprocessen flink kunnen vertragen of ontregelen. Tot overmaat van ramp is die compliance dan gestoeld op een ondoordringbaar woud van regels.
Kortom, compliance is een noodzakelijk kwaad.
Toch?

Kansen door Compliance

Compliance is meer dan enkel ervoor zorgen dat uw organisatie voldoet aan de regels. Compliance kan immers worden omschreven als “ voldoen of naleven” maar compliance is meer dan dat. Met compliance binnen de juridische/financiële sector, wordt dan ook vaak het geheel van maatregelen, verslaglegging en verantwoording van het reilen en zeilen van de onderneming op financieel of juridisch gebied bedoeld. Op dezelfde wijze kunt u te maken hebben met compliance op het gebied van veiligheid, privacy of hygiëne.
Een groot struikelblok hierbij is het vastleggen van de inspanningen van uw bedrijf. Veel organisaties voldoen wel aan de regels. Het gebrekkig overleggen van de protocollen of onvoldoende verslaglegging van de ijver, kan echter nog steeds een reden tot handhaving zijn.

Dit klinkt niet positief*, toch kan compliance wanneer het op de juiste wijze wordt ingezet een impuls aan uw activiteiten geven.
En dat brengt ons tot het volgende:
Fruytier Lawyers in Business ziet compliance daarom vooral als een veld vol kansen.

Wilt u direct naar de oplossing? Onderaan dit artikel leest u hoe wij uw compliance efficiënt en effectief kunnen organiseren door te fungeren als uw (externe) compliance officer.

Compliance als competitief voordeel

De regeldruk in Nederland is fors toegenomen. Denk bijvoorbeeld alleen al aan de Wet Financieel Toezicht (Wft), de code Tabaksblat en de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).
Maar ook buiten de financiële sector is er compliance in vorm van zelfregulering, wetgeving of gedragscodes. Enkele bekende hiervan zijn:

● Nederlandse Gedragscode Wetenschappelijke Integriteit
● Algemene Verordening Gegevensbescherming
● Nederlands Reclame Code

Toch loopt Nederland hierin nog fors achter op landen als de Verenigde Staten. Om deze reden kan het goed op orde hebben van uw compliance u een voordeel opleveren wanneer u zaken doet met het buitenland.
Omdat bijvoorbeeld Amerikaanse bedrijven ook voor hun zakenpartners verantwoordelijk kunnen worden gehouden, heeft u wanneer u uw compliance op orde hebt een fors pluspunt ten opzichte van concurrenten die minder compliant zijn.

Ook kunt u binnen Nederland een positief imago opbouwen door uw organisatie een voorloper te laten zijn binnen de voor u relevante compliance regels. Door nu al compliance in uw organisatie te implementeren, loopt u voor de kudde uit.

U vraagt zich nu mogelijk af of dit voor u wel relevant is?

Compliance zonder zorgen

Dat kunnen wij voor u uitzoeken! Zoals eerder gezegd; Fruytier Lawyers in Business ziet compliance vooral als een gebied vol kansen. Om uw organisatie zoveel mogelijk voordelen en zo weinig mogelijk nadelen te laten ervaren, is het wel zaak om te inventariseren welke regels er voor u kunnen gelden.
Vervolgens kunnen wij u begeleiden bij het integreren van de regels/richtlijnen binnen uw bedrijfsprocessen. Op deze manier schaadt het naleven en vastleggen uw bedrijf minimaal en plukt u wel maximaal de vruchten.

Hulp bij Compliance door Fruytier Lawyers in Business

Omdat u vooral bezig wilt zijn met ondernemen en met uw organisatie, kunnen wij uw compliance uit handen nemen. Wij gaan hierbij aan de slag met het doel uw bedrijf zo praktisch mogelijk legal compliant te maken. Wij helpen u tevens bij het op juiste wijze vastleggen van afspraken.
Hierdoor bent u compliant en is alles meetbaar en controleerbaar. Hoewel regels “blind en breed” zijn, leveren wij hierbij maatwerk.
Op deze wijze genereren wij een maximaal effect en passen wij op voor verstoring van uw bedrijfsprocessen. Wij denken graag vrijblijvend met u mee over de waarde van compliance voor uw organisatie.

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/09/28/je-moet-toch-echt-nee-durven-te-zeggen-a1916319

Compliance specialisten

Gerelateerde artikelen: compliance

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.