flib 50 jaar
Gepubliceerd op: 17 juni 2020

Nieuwe wet biedt bescherming voor vitale bedrijven

Wat zou u ervan vinden als KPN in Chinese handen zou komen? Wat gebeurt er dan met één van de belangrijkste telefonienetwerken van Nederland? Wat zijn de gevolgen als die Chinese partij een andere koers gaat varen?
Minister Wiebes van Economische Zaken beoogt met een nieuwe wet bedrijven in de vitale sector te beschermen tegen ongewenste overnames en investeringen. Door deze wet is het mogelijk voor de overheid om in te grijpen wanneer de nationale veiligheid in het geding komt. Deze wet is er nog niet, maar zal met terugwerkende kracht vanaf 2 juni 2020 in werking treden.

Ongewenste investeringen of overnames

In mei 2020 deden een aantal regeringspartijen een oproep aan het kabinet om bedrijven te beschermen tegen ongewenste investeringen. Deze oproep vloeide voort uit de vrees dat bedrijven die in zwaar weer zijn beland tijdens of door de coronacrisis makkelijk ten prooi vallen aan ongewenste overnames.

Voor Nederland vitale processen en infrastructuur

De nieuwe wet zal van toepassing zijn op alle bedrijven die vitale processen en infrastructuur leveren en om bedrijven die hoogwaardige, gevoelige technologie aanbieden. Het doel is voornamelijk om vijandige investeerders af te schrikken en ‘strategisch gedrag’ te voorkomen, schrijft minister Wiebes. Dit omdat als de wet van kracht gaat overnames en investeringen onderzocht en zelfs ongedaan gemaakt kunnen worden met terugwerkende kracht. Wanneer de wet precies af zal zijn is nog onbekend.

Het team van Fruytier Lawyers in Business houdt de ontwikkelingen rondom deze nieuwe wet nauwgezet in de gaten en zal uiteraard communiceren over eventuele ontwikkelingen. Voor vragen en advies kunt u terecht bij onze specialisten.

Artikelen door Mignon de Vries

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.