flib 50 jaar
Gepubliceerd op: 19 maart 2020

Werkgever en corona – update 1

De mogelijkheid tot het aanvragen van werktijdverkorting zoals beschreven in het vorige artikel ‘de werkgever en het coronavirus’ is ingetrokken. In plaats daarvan komt er een tijdelijke regeling tegemoetkoming loonkosten. Maar dit is niet de enige ‘nieuwe maatregel’.

Om banen en inkomens te beschermen in deze bijzondere tijd neemt het kabinet meer en verregaande maatregelen en hoopt zo de gevolgen voor zzp’ers , mkb’ers en ook voor grootbedrijven (gedeeltelijk) op te vangen en zo banenverlies te voorkomen. De maatregelen bieden, zo lang als nodig is, voor vele miljarden euro’s ondersteuning aan ondernemingen in zwaar weer als gevolg van het uitbreken van het coronavirus.
Welke mogelijkheden zijn er allemaal? Een overzicht is hier te vinden.

Kort samengevat bestaan de maatregelen uit de volgende onderdelen:

  • Tijdelijke regeling tegemoetkoming loonkosten
  • Extra ondersteuning zelfstandig ondernemers
  • Versoepeling uitstel van betaling belasting en verlaging boetes
  • Verruiming van de regeling Garantie ondernemersfinanciering
  • Rentekorting ihb voor kleine ondernemers (Qredits regeling)
  • Speciale borgstelling voor de land- en tuinbouwbedrijven
  • Compensatieregelingen

 

Waar kunnen ondernemers terecht voor het aanvragen van de diverse ondersteuningsmogelijkheden?

  1. Banken kunnen aanmeldingen voor de verruimde kredietmogelijkheden van BMKB en GO bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland doen. Ondernemers hoeven dat niet zelf te doen, maar vragen deze ondersteuning aan via hun kredietverstrekker;
  2. Belastingmaatregelen – die kunnen worden aangevraagd bij de Belastingdienst (afdeling Zakelijk) via Belastingdienst.nl/coronavirus.

De overige regelingen die lopen via het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid moeten nog worden opengesteld.

De overheid heeft op verschillende plaatsen de meest gestelde vragen (FAQ’s) beantwoord. Per onderwerp vind je deze hier:

Maatregelen aanvragen of toelichting erop nodig? Wij hebben een MKB ondersteuningsteam in het leven geroepen, bestaande uit Myrddin van Westendorp (arbeidsrecht), Vincent van Oosteren (financieel recht), Mignon Meermans (procesrecht) en Jop Fellinger (ondernemingsrecht). Deze advocaten ondernemingsrecht hebben zich ingelezen in de regelgeving en houden deze van uur tot uur bij om u te assisteren in deze bijzondere uitdagende tijden. Maar natuurlijk briefen zijn hun collega’s iedere dag zodat u, wie van onze collega’s u ook spreekt, altijd op onze expertise kunt rekenen.

Artikelen door Myrddin van Westendorp

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.