Gepubliceerd op: 24 januari 2018

Update compensatie renteswaps

Eerder informeerden wij u al over de mogelijkheid tot het claimen van compensatie voor afnemers van renteswaps. Aanleiding daarvoor was het eind 2016 door de AFM gepresenteerde Herstelkader Rentederivaten.

De doelstelling van de betrokken banken was, om alle afnemers van deze rentederivaten nog in 2017 een aanbod voor compensatie te doen. Helaas is inmiddels gebleken dat dit goede voornemen niet haalbaar was. De uitvoering van het Herstelkader Rentederivaten heeft opnieuw vertraging bij de banken opgelopen, waardoor nog niet alle afnemers een aanbod hebben mogen ontvangen. Dit bleek uit een voortgangsrapportage van de AFM van 8 december 2017. De vertraging wordt grotendeels veroorzaakt door problemen met data en automatiseringssystemen bij een aantal banken.

Gelukkig is er ook goed nieuws. Een groot deel van de mkb’ers krijgt op aandringen van de AFM voor het einde van dit jaar een voorschot aangeboden. Alle afnemers van rentederivaten, die nog geen aanbod van hun bank hebben gekregen als gevolg van de opgelopen vertraging, ontvangen een voorschot op de compensatie van hun bank. Hierdoor kunnen deze klanten ondanks de opgelopen vertraging toch rekenen op een financiële tegemoetkoming. Dat is vooral voor de kwetsbare mkb’ers een belangrijke toezegging. Het voorschot kan bijvoorbeeld worden gebruikt om eventuele betalingsachterstanden bij de bank in te lopen.

Voor al uw vragen over en hulp bij renteswaps en derivaten neemt u contact op met één van de advocaten van Fruytier Lawyers in Business.

Koen Wanders
Koen Wanders

Artikelen door Koen Wanders

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.