flib 50 jaar

Financieringsovereenkomst

Als ondernemer bent u voortdurend bezig met het bijsturen en het laten groeien van uw bedrijf. Door processen te optimaliseren, door extra capaciteit- of door schaalvergroting. Hierdoor groeit uw onderneming in omzet en/of winst. Tenminste, dat is de ideale situatie.

Het gebeurt maar al te vaak dat u wel wilt groeien en dat u kansen wilt pakken. Maar helaas moet u een pas op de plaats maken of kansen laten liggen omdat de financiële mogelijkheden ontbreken.

Denk hierbij aan het aanschaffen van een nieuwe machine die uw productie kan vergroten of het aannemen van meer personeel waardoor u meer opdrachten kunt afhandelen. Omdat de kosten vaak voor de baten uitgaan, is het soms lastig uw plannen te betalen.

Ook is het mogelijk dat u een periode moet overbruggen en hiervoor tijdelijk wat extra financiering nodig heeft.
Een financieringsovereenkomst kan dan een uitkomst zijn. Het afsluiten van een financieringsovereenkomst moet met zorg gebeuren om te voorkomen dat u -of uw bedrijf- in het geval u de verplichtingen uit de financieringsovereenkomst niet kunt nakomen in de problemen komt.

Experts in financieringsovereenkomsten

Graag vertellen wij u meer over mogelijkheden van zo’n financieringsovereenkomst en onze rol bij het realiseren hiervan. Dit mede als gevolg van onze ruime ervaring met fusies,overnames en herstructurering.

De kredietovereenkomst of het financieringscontract

De aanvraag van financiering kan soms complex zijn. Als ondernemer bent u op zoek naar financiering die bij uw specifieke situatie past. Ook zijn er verschillende aanbieders van financieringscontracten. Niet alleen banken maar ook (particuliere) investeerders, crowdfunding of fondsen. Al deze kredietverstrekkers komen echter met complexe voorwaarden. Alleen de aanvraag kan al een grondige analyse van uw bedrijf en financiële positie noodzakelijk maken. U wilt hierbij uw bedrijf zo goed mogelijk presenteren maar tegelijkertijd wel een realistisch beeld schetsen. Uw bedrijf moet dus worden gepresenteerd, maar hoe doet u dit optimaal?

Hulp bij een Financieringsovereenkomst

Fruytier Lawyers in Business heeft ruime ervaring met het bijstaan van ondernemers in hun zoektocht naar financieringsconstructies. Wij kijken hierbij niet alleen naar de financieringsbehoefte maar ook wanneer u krediet nodig heeft en in welke vorm. Ook denken wij met u mee over aflossen en tegenprestaties.

– Welke garanties moet u bijvoorbeeld verstrekken aan de andere partij?
– Zijn deze garanties niet onredelijk?
– Wat betekent de financieringsovereenkomst bij veranderende omstandigheden?

Al deze vragen en meer worden door ons van tevoren geformuleerd en in detail behandeld zodat u goed voorbereid de gesprekken met de financierende partij kunt voeren. Indien u contact met ons opneemt, dan kunnen wij u vrijblijvend een indicatie geven van de mogelijkheden die er voor u zijn en hoe wij u kunnen ontzorgen binnen dit proces.

Voorbeeld Financieringsovereenkomst: Horeca met afnameovereenkomst

Een bekend veld met complexe financieringsovereenkomsten is de horeca. Grote brouwers ondersteunen (lokale) ondernemers met het opzetten van een zaak.

In ruil voor deze financiële steun wordt er dan een financieringscontract gesloten dat niet alleen de rente en aflossing omvat. Ook wordt er een clausule toegevoegd die de ondernemer verplicht de drank van de brouwer in zijn zaak te schenken. Deze clausule is dan de afnameovereenkomst. Deze contracten worden ook wel Brouwerijcontracten genoemd.
Bij een dergelijke financieringsovereenkomst is het van belang om goede afspraken te maken over de afnameovereenkomst. Bijvoorbeeld wanneer de lening versneld wordt terugbetaald of wanneer er een onvoorziene omstandigheid is zoals een prijswijziging.

Doordat de andere partij (in dit geval de brouwer) veel groter is, kunnen zij een overeenkomst opstellen die voor u als MKB ondernemer erg ongunstig is. Het gevolg: Een wurgcontract. Mocht U een dergelijk wurgcontract hebben getekend is het onder omstandigheden mogelijk met een beroep op misbruik van omstandigheden een dergelijk contract te laten ontbinden.

Geen wurgcontract met Fruytier Lawyers in Business

Door de advocaten van Fruytier Lawyers in Business te betrekken bij het proces van aanvragen en vormgeven van de financieringsovereenkomst, bent u verzekerd van onze expertise waardoor u een gebalanceerde overeenkomst kunt afsluiten. Wij behartigen uw belangen waardoor u een financieringsovereenkomst afsluit die bij uw onderneming past.

Gerelateerde artikelen: financieringsovereenkomst

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.