flib 50 jaar
Gepubliceerd op: 4 maart 2022

De NFT en het auteursrecht

Een Non-Fungible Token (NFT) is een unieke code die linkt naar een digitaal werk of goed. Het kan als een onvervangbaar digitaal eigendomscertificaat beschouwd worden. Een Non-Fungible Token is een uniek middel welke niet een op een geruild kan worden. Het kan hierbij gaan om zowel volledig digitale objecten, maar ook aan fysieke objecten zoals: Tweets, tickets, sneakers of kunst. Een ‘token’ kan van alles zijn, de waarde ligt in wat het representeert. De waarde van een NFT vloeit vooral voort uit het feit dat deze uniek is; er is geen andere NFT die naar hetzelfde object verwijt.

Blockchain

Na creatie of koop worden de NFT’s opgeslagen op een blockchain. Een blockchain is een publiek register waarin transacties worden opgeslagen zonder dat deze veranderd kunnen worden. Hierbij kan gedacht worden aan het uitwisselen van gegevens, maar ook aan betalingen met een digitale munt. Deze blokjes informatie worden opgeslagen zonder tussenkomst van een derde partij. De koper van een NFT is de enige die zeggenschap heeft over een code op een blockchain die verwijst naar dat specifieke digitale object.
Hoewel een NFT net zoals de Bitcoin gebruik maakt van een blockchain, verschillen ze van elkaar. Het grootste verschil is dat een NFT onvervangbaar en niet in te wisselen is, terwijl een Bitcoin wel ingewisseld kunnen worden voor een andere Bitcoin.

Eigendom na een NFT kopen

Als eigenaar van een NFT heb je dus de digitale sleutel op een uniek stukje blockchain. Er wordt dus een digitaal eigendomscertificaat gekocht. Dit betekent echter niet dat iemand ook de auteursrechten of copyrights bezit. Dus wanneer iemand de eerste tweet van een bekend persoon koopt, kan de koper bijvoorbeeld niet bepalen dat deze tweet offline moet worden gehaald. Indien er een NFT van een afbeelding wordt gekocht, kan dus niet worden voorkomen dat anderen die afbeelding downloaden en verder verspreiden. In de basis is een NFT dus niet meer dan een bewijs van eigendom.

Auteursrecht?

Een werk valt onder het auteursrecht indien het een eigen persoonlijke karakter heeft en een persoonlijk stempel van de maker. De auteursrechthebbende behoudt het exclusieve recht om te bepalen wie, onder welke voorwaarden, het werk mag kopiëren (verveelvoudigen) en publiceren (openbaar maken). Indien een NFT wordt gekocht, verkrijgt degene het economische eigendom van het NFT maar niet het auteursrecht op het werk. Een NFT is dan ook geen ‘werk’ in de zin van het auteursrecht. Het auteursrecht blijft bij de oorspronkelijke maker.

Sneller inbreuk

Bij de aankoop van een NFT bezit je dus niet automatisch ook het auteursrecht op het werk. Het is dus denkbaar dat je een foto van een bekend persoon van het internet haalt om deze vervolgens op een NFT te zetten en te verkopen. De fotograaf van deze foto en de gefotografeerde hebben hier waarschijnlijk niet mee ingestemd, terwijl zij als rechthebbenden volgens de Auteurswet het recht hebben om hun werk te verveelvoudigen. Door NFT’s is het dus makkelijker om inbreuk te maken op iemand zijn auteursrecht.

Kortom
Kopers van NFT’s dienen zich dus bewust te zijn dat bij de aankoop geen juridische en auteursrechtelijke eigendom wordt verschaft. Een koper van een Non-Fungible Token verkrijgt enkel een unieke digitale kopie.

Meer over auteursrecht

Heeft u nog vragen over Non-Fungible Tokens en het auteursrecht? Neem contact op met een van onze specialisten.

Fruytier Lawyers in Business
Fruytier Lawyers in Business

Artikelen door Fruytier Lawyers in Business

10 augustus 2023
Ontdek meer
Fruytier Lawyers in Business
26 juli 2023
Ontdek meer
Fruytier Lawyers in Business
19 augustus 2022
Ontdek meer
Fruytier Lawyers in Business
29 juni 2022
Ontdek meer
Fruytier Lawyers in Business
28 juni 2022
Ontdek meer
Fruytier Lawyers in Business
Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.