De corona maatregelen gids, alle overheidsmaatregelen op een plek bijeen gebracht
Lees meer
Gepubliceerd op: 22 december 2014

Merk L’Argentina ongeldig verklaard

Het bedrijf Foralways was al 10 jaar de gelukkige eigenaar van het woordmerk L’Argentina voor onder meer kleding en schoeisel, maar toch is het merk door het Hof alsnog ongeldig verklaard.

De rechtszaak was aangespannen door een concurrent van Foralways, Quilate. Quilate wilde zelf bescherming van haar merk veiligstellen. Zij wilde het merk UNA PASION ARGENTINA laten registreren in verschillende landen. Dat is slechts ten dele gelukt als gevolg van bezwaren van Foralways. Als tegenactie heeft Quilate bij de rechtbank de ongeldigheid van het merk L’Argentina aangekaart, omdat zij vond dat het merk beschrijvend is voor kleding en schoeisel uit Argentinië. De rechtbank vond van niet en wees de vorderingen van Quilate af.

Het Hof zag de zaak echter anders. Die was van oordeel dat Argentinië een bij het relevante publiek bekend (groot) land is. Een redelijke verwachting is dat het relevante publiek de producten van Foralways in verband zal brengen met het land Argentinië, in die zin dat de producten hun herkomst kunnen hebben in Argentinië. Het merk L’Argentina mist daarom elk onderscheidend vermogen, omdat sprake is van een aanduiding die slechts bestaat uit een geografische benaming die een geografische plaats aanduidt. Het Hof vond wel dat het beeldmerk L’Argentina voldoende onderscheidend vermogen heeft. De bescherming van het logo is dus in stand gebleven.

De vraag is dan of een herkomstaanduiding altijd onderscheidend vermogen mist, maar dat is niet het geval. Het ligt eraan in welke mate het relevante publiek de benaming kent (als geografische plaats), en met de kenmerken van de daardoor aangeduide plaats en de betrokken categorie van goederen.

Een merk kan wel voor inschrijving in aanmerking komen als
1. de geografische benaming in de betrokken kringen niet bekend is, of niet bekend is als een geografische plaats; of
2. door de kenmerken van de plaats het niet waarschijnlijk is dat het voor de betrokken kringen aannemelijk is, dat de betrokken categorie van waren uit deze plaats afkomstig is.

Fruytier Lawyers in Business
Fruytier Lawyers in Business

Artikelen door Fruytier Lawyers in Business

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.