flib 50 jaar
Gepubliceerd op: 11 december 2019

Eeuwigdurende erfpacht bijna mogelijk

Nog maar enkele weken tot de deadline voor een goedkopere overstap naar eeuwigdurende erfpacht. Iedereen die in Amsterdam onroerend goed bezit op erfpacht, is zich er van bewust; de deadline voor het overstappen naar eeuwigdurende erfpacht nadert snel. De meeste mensen in Amsterdam met een koophuis hebben te maken met erfpacht. Er zijn in Amsterdam maar liefst 250.000 woningen die op erfpacht staan en die in aanmerking komen voor de overstapregeling naar eeuwigdurende erfpacht. De Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) zegt: “Niets doen in 2019 is geen optie!”. Er zijn dan ook tot en met november 2019 reeds 71.800 aanvragen ingediend bij de Gemeente Amsterdam.

Voortdurende en/of eeuwigdurende erfpacht

Bij voortdurende erfpacht betaal je canon voor een vaste, afgesproken periode (tijdvak). Zo’n tijdvak duurt meestal 50 jaar. Er zijn 2 manieren waarop nu canon betaald wordt: jaarlijks of in één keer vooruitbetaald (afgekocht). Als het tijdvak voorbij is, wordt een nieuwe canon vastgesteld voor het nieuwe tijdvak. De hoogte van de nieuwe canon is mede afhankelijk van de WOZ-waarde van het pand. De kans is groot dat die over een langere periode stijgt. Met als gevolg dat er een hogere canon betaald moet worden.

Eeuwigdurende erfpacht

Er zijn geen tijdvakken meer. De canon wordt nog maar één keer berekend en voor eens en altijd vastgezet. U loopt dus geen risico meer op plotselinge sterke verhoging van de canon. Tot 1 januari 2020 gelden dus gunstige voorwaarden om over te stappen naar eeuwigdurende erfpacht. Gedurende 2019 geeft de Gemeente Amsterdam een extra korting van 10% (in totaal een korting van 35%) aan huiseigenaren die overstappen. Vanaf 2020 vervalt deze extra korting. Ook rekent de gemeente alleen dít jaar nog met een lagere WOZ-waarde. Tot 2020 geldt voor erfpachters een relatief gunstige regeling. Stapt u voor die tijd over, dan wordt de afkoopsom gebaseerd op de WOZ-waarde van uw woning met peildatum 1 januari 2014 of 2015. U kunt kiezen voor het jaar met de laagste WOZ-waarde.
Vanaf 1 januari 2020 gaat de gemeente bij het berekenen van de volgende erfpachtperiode uit van de WOZ-waarde in 2018. Omdat de woningwaarde in vier jaar tijd met gemiddeld 60 % is gestegen, kan de toekomstige erfpachtcanon hierdoor tot wel negen keer duurder worden.

Wat moet ik doen?

Onder andere Vereniging Eigen Huis (VEH) maant tot actie. Een aanvraag doen voor 1 januari 2020 is voldoende om de korting en gunstige voorwaarden veilig te stellen. De uiteindelijke keuze kan nog even wachten. Als de aanvraag is ingediend, komt na verloop van tijd een aanbod van de gemeente binnen, waarin staat hoe duur eeuwigdurende afkoop is en welke canon in de toekomst gaat gelden. Dan pas moet de huizenbezitter een keuze maken.

Onze specialisten vastgoed- huurrecht houden u op de hoogte over de ontwikkelingen in de markt. Kennismaken? Bel voor een vrijblijvend en informatief gesprek 020-5210130

Artikelen door Koen Wanders

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.