flib 50 jaar
Gepubliceerd op: 7 november 2019

Mkb mijdt ‘te dure’ rechtsgang. Verkorte procedure nog te onbekend

Juridische stappen (te) kostbaar voor kleine ondernemers

Het Financieele Dagblad kopte 17 oktober 2019 op de voorpagina dat kleine bedrijven een procedure vaak vermijden, vanwege de (te) hoge kosten die dat met zich meebrengt. Het WODC heeft in een grootschalig onderzoek onder kleine mkb-bedrijven onderzocht welke conflicten zich bij deze bedrijven voordoen, hoe ondernemers hiermee omgaan en hoe ze aankijken tegen het halen van hun recht.

Uit het onderzoek wordt duidelijk dat het risico op een potentieel-juridisch conflict fors is. In slechts één jaar tijd heeft ongeveer een derde van de ondernemers een conflict of zelfs meerdere conflicten gehad.

MKB-Nederland eist daarom dat er maatregelen worden genomen: ‘De uitkomsten bevestigen voor een groot deel wat MKB-Nederland ook al lang constateert. Dat is natuurlijk een slechte zaak, want toegang tot de rechter is een fundamenteel recht, dat niet mag worden belemmerd door bv (naar verhouding) te hoge kosten’.

Pilot mkb-rechter?

MKB-Nederland pleit er daarom voor om pilots te starten met een speciale “mkb-rechter” die samen met partijen een geschil zo goed mogelijk en finaal probeert op te lossen en het kort geding en de bodemprocedure verenigt. Dit moet voorkomen dat rechtszaken maar doorslepen en er maar geen uitspraak komt. Kleine bedrijven houden dat niet vol en willen verder kunnen.

Verkorte procedure

Wat allicht over het hoofd wordt gezien, is dat sinds juni 2019 een soortgelijk alternatief reeds in het leven is geroepen. Eerder schreven wij al over de introductie van deze mogelijkheid

Ook deze procedure is een mengeling van een kort geding en de bodemprocedure, waarbij de rechter, indien partijen tijdens de zitting geen schikking weten te treffen, streeft naar het doen van een mondelinge uitspraak. Daarmee bestaat met de verkorte procedure een mooi alternatief voor de reguliere procedure. Niet alleen vanuit een financieel oogpunt, maar ook verkeren partijen niet lang in onzekerheid over het geschil dat hen bezighoudt, zodat iedereen snel weet waar hij of zij aan toe is.

Heeft u vragen over de verkorte procedure, of hebt u een openstaande vordering op een van uw klanten? Dan bent u bij ons aan het goede adres. Eén van de advocaten van Fruytier Lawyers in Business staat u graag te woord.

Artikelen door Koen Wanders

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.