flib 50 jaar
Gepubliceerd op: 21 april 2022

Forse huurverhoging dreigt voor vrije sector

Vanwege de problematiek in de (vrije) huursector door de hoge, en alsmaar stijgende huurprijzen is er sinds vorig jaar een tijdelijke nieuwe wet in werking getreden. Dit wetsvoorstel moet de hoge huurprijzen in de vrije sector bestrijden en daarmee deze sector toegankelijker maken voor starters en de middenklasse. Helemaal vanwege de financiële impact van het coronavirus. Deze wetgeving bepaalt dat de huurverhoging niet hoger mag zijn dan de inflatie van het voorgaande jaar plus één procent. Volgens RTL Nieuws dreigt er echter alsnog een gigantische huurverhoging aan te komen, vanwege de torenhoge inflatie.

Hoe staat het er nu voor?

De voorlopige voorspelling is namelijk dat de prijzen met circa zeven procent zullen stijgen dit jaar. Onder de huidige wetgeving houdt dit in dat de huurprijzen in de vrije sector volgend jaar met acht procent mogen stijgen. Zo zal een huurder die dit jaar € 1.000,- per maand aan huurt betaalt, volgend jaar € 80,- per maand en dus € 960,- per jaar meer gaan betalen.

De Woonbond

Door de huidige situatie heeft De Woonbond (belangenorganisatie voor huurders) op maandag 11 april 2022 een zogeheten ‘’brandbrief’’ naar de Tweede Kamer gestuurd. De kernboodschap van dit schrijven was vrij duidelijk: de voorspelde stijgingen zijn ongekend en de wetgeving moet daarom zo snel mogelijk onder het vergrootglas komen te liggen.
De Woonbond pleit voor het loskoppelen van de maximaal toegestane huurverhoging en de inflatie. Volgens De Woonbond is enkel de inflatie als graadmeter onvoldoende gebleken om de huurders te beschermen tegen absurde huurverhogingen. De bond benoemt dat een tijdelijke huurbevriezing ruimte biedt om over het toekomstige huurbeleid na te denken, zonder dat de huurders te erg worden geschaad door de ‘’bedenktijd’’. Een andere suggestie van De Woonbond is om de maximaal toegestane verhoging van de huurprijs te koppelen aan het percentage waarmee het loon gemiddeld stijgt.

Huur in Amsterdam

De voorzitter van de huurdersvereniging van een van de grotere appartementencomplexen in Amsterdam, Pieter Herman, voorziet de nodige problematiek als er niets wordt gedaan. Hij stelt namelijk dat de gemiddelde huurprijs tussen de € 1.200,- en € 1.500,- ligt. Hierdoor zullen de huurders bij een stijging van acht procent op jaarbasis bijna een extra maandtermijn moeten betalen (ten opzichte van de huidige huurprijs).

De politiek

De Woonbond en de huurders krijgen ook steun vanuit politiek Den Haag. In februari van dit jaar diende Henk Nijboer (de bedenker van de huidige wetgeving) een motie in om de wetgeving te herzien.
Inmiddels heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend gemaakt te werken aan een wetswijziging. Deze wijziging geeft de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (momenteel Hugo de Jonge) de mogelijkheid om per jaar een maximale verhoging van de huurprijs vast te stellen. Dit is een vergelijkbare werkwijze zoals momenteel actief is op het gebied van de huurprijzen voor sociale huurwoningen.

Heeft u behoefte aan meer informatie, of wilt u meer weten over uw situatie en/of mogelijkheden op het gebied van huurrecht? Neem dan gerust contact op met een van onze experts.

Artikelen door Koen Wanders

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.