flib 50 jaar
Gepubliceerd op: 12 mei 2025

Cable pooling: een gouden kans

Voor veel ondernemers vormt de wachttijd voor een nieuwe elektriciteitsaansluiting een enorme rem op groei en innovatie. Zeker in deze tijd van netcongestie kan dat frustrerend zijn. Tegelijkertijd is het een vaststaand feit dat er veel bedrijven zijn met een aansluiting waarbij een groot deel van het gecontracteerd transportvermogen niet efficiënt wordt benut.

Gelukkig gloort er licht aan de horizon. Dankzij een verruiming van de mogelijkheden voor cable pooling kunnen nu al tot vier partijen één bestaande aansluiting delen. Daarmee kunnen ondernemingen zowel flinke kosten besparen als veel sneller aan de slag.

In dit artikel licht ik toe wat cable pooling precies inhoudt, welke voordelen het biedt en waarom goede afspraken essentieel zijn.

Wat is cable pooling?

Cable pooling maakt het mogelijk dat meerdere partijen één aansluiting delen. Tot voor kort was dit alleen een optie voor een combinatie van zon- en windinstallaties. Inmiddels kunnen ook verbruikers (bijv. fabrieken) en opslaginstallaties meedoen.

Door gezamenlijk gebruik te maken van een bestaande aansluiting kunt u wachten op een nieuwe aansluiting voorkomen, kosten delen en efficiënter gebruikmaken van de beschikbare infrastructuur.

De voordelen zijn duidelijk: minder netbelasting, snellere aansluiting, en kostenbesparing. En door slim gebruik van elkaars pieken en dalen in verbruik en opwekking ontstaat er zelfs ruimte voor extra duurzame projecten.

Waarom is dit zo relevant?

De wijzigingen in de wetgeving (artikel 1.4 Energiewet, aangenomen, nog niet in werking) en het groen licht van de ACM hebben cable pooling toegankelijker gemaakt dan ooit. De eis dat alleen producenten mogen deelnemen is vervallen; ook verbruikers en opslagsystemen mogen nu meedoen. Bovendien is de eis van een minimale aansluiting van 2 megavoltampère aangepast naar 100 kilovoltampère. Dit betekent dat ook kleinere aansluitingen in aanmerking kunnen komen, alsmede veel bedrijven die normaliter niet zo veel over energie nadenken.

Juist voor ondernemers op bedrijventerreinen biedt dit enorme kansen. Denk aan een fabriek die zijn relatief onderbenutte aansluiting deelt met een nabijgelegen zonnepark en een batterijopslag. Of aan een bedrijventerrein waar nieuwe bedrijven zich nu sneller kunnen vestigen omdat zij kunnen meedelen in een bestaande aansluiting.

GOTORK

Voor bedrijven met een grotere aansluiting dan dat ze op dit moment gebruiken is het zaak niet te wachten. De ACM heeft al een besluit genomen het Codebesluit niet gebruikte transportrechten (GOTORK) die het mogelijk maakt voor netbeheerders om het gecontracteerd transportvermogen te beperken.

GOTORK staat voor ‘gebruik op tijd of raak het kwijt’. Tot op heden wordt deze nieuwe mogelijkheid nog niet op schaal toegepast, maar wees u ervan bewust dat dit een reële mogelijk is. Als u een grotere aansluiting heeft dan nu voor uw bedrijf op dit moment nodig is, dan moet u nu wel acteren. Ongetwijfeld zal uw gecontracteerd transportvermogen op den duur worden verlaagd, de congestieproblematiek wordt naar verwachting alleen maar erger.

Wel goed regelen: strakke afspraken zijn cruciaal

Hoewel de kansen groot zijn, brengt cable pooling ook uitdagingen met zich mee. Zonder duidelijke afspraken kan het al snel misgaan. Partijen mogen samen de maximale capaciteit van de aansluiting namelijk niet overschrijden. Dat vereist:

  • heldere afspraken over wie wanneer mag leveren of verbruiken;
  • goede regelingen voor kostenverdeling, onderhoud en beheer;
  • slimme meet- en regelsystemen om verbruik en productie te sturen;
  • afspraken over afregeling en prioriteiten bij piekbelasting;
  • duidelijke, afdwingbare contracten waarin ieders rechten en plichten zijn vastgelegd.

Het delen van een aansluiting vraagt dus om een goede voorbereiding en samenwerking tussen de partijen.

Hoe wij u kunnen helpen

Bij Fruytier Lawyers in Business staat durf en creativiteit voorop. De oplossing van het cable pooling spreekt ons dan ook aan. Of u nu een eigenaar bent van een bestaande aansluiting die zoekt naar geschikte partners, of een nieuwe partij die graag wil aansluiten: wij helpen u graag verder om deze kans te benutten.

Samen met onze technische partners kunnen wij u begeleiden bij het opzetten van een cable pooling project. Van het eerste verkennende overleg, via het ontwerpen van een praktisch en juridisch houdbaar plan, tot het opstellen van heldere contracten die risico’s beperken en samenwerking bevorderen. Met de verruiming van het cable pooling in de nieuwe Energiewet (en het vooruitlopen daarop door ACM en Netbeheerder) is er meer mogelijk geworden, waarschijnlijk veel meer dan u denkt.

Overweegt u cable pooling? Kom langs

Bent u benieuwd of cable pooling ook voor uw onderneming kansen biedt? Of heeft u al concrete plannen  en zoekt u juridische ondersteuning om alles goed te regelen? Misschien bent u al als leverancier betrokken bij een bestaande cable pooling regeling en bent u benieuwd hoe u de voordelen nog meer kunt vergroten door verbruikers of door een opslaginstallatie toe te voegen aan de aansluiting. Neem dan gerust contact met ons op. Wij denken graag met u mee en brengen u desgewenst ook met onze technische partners in contact.

Met een goed doordacht cable pooling project bespaart u niet alleen geld en tijd, maar draagt u ook bij aan een slimmer en duurzamer energiesysteem. Aarzel dus niet, en zet samen met ons de eerste stap naar efficiënter energiegebruik en nieuwe groeimogelijkheden.

Neem contact op met een van onze advocaten via de mailtelefonisch of vul het contactformulier in voor een vrijblijvend eerste gesprek.

Artikelen door Joël de Bruijn

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.