flib 50 jaar
Gepubliceerd op: 23 december 2020

Acht belangrijke wetswijzigingen per januari 2021

Per 1 januari 2021 zullen er een aantal nieuwe wetten in werking treden. Door de nieuwe wetten wordt het onder andere goedkoper om te huren, zo geldt er een huurverlaging voor woningen en bedrijfsruimten. Het kopen van bedrijfsruimten wordt daarentegen wel duurder. Maar de nieuwe wetten zien niet alleen toe op huren en kopen, ook treedt een wet in werking die moet beschermen tegen faillissement. Onderstaand treft u de acht belangrijkste veranderingen.

Huurverlaging

Voor de bewoners van een sociale huurwoning van wie het inkomen is gedaald door het coronavirus komt de mogelijkheid om de woningcorporatie een keer om verlaging van de huur te vragen. Voor het krijgen van huurverlaging moet de bewoner wel kunnen aantonen dat in de zes maanden voorafgaand aan de aanvraag zijn of haar inkomen is gedaald tot ten hoogste:

  • € 23.175,- voor een eenpersoonshuishouden met of boven de AOW-leeftijd;
  • € 23.225,- voor een eenpersoonshuishouden onder de AOW-leeftijd;
  • € 31.475,- voor een meerpersoonshuishouden met of boven de AOW-leeftijd; of
  • € 31.550,- voor een meerpersoonshuishouden onder de AOW-leeftijd.

Daarnaast geldt de verplichting voor de woningcorporatie om huurders een verlaging te geven als de huurprijs hoger is dan de zogeheten aftoppingsgrens. Voor een eenpersoonshuishouden alsmede voor een tweepersoonshuishouden is deze grens € 619,01 en voor een driepersoonshuishouden (of meer) is de grens € 663,40.

Verlaging zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek kende in 2020 een hoogte van € 7.030,-, dit wordt in 2021 teruggebracht naar € 6.670,-. Toch worden de zzp’ers er niet of nauwelijks slechter van, omdat de algemene heffingskorting in de inkomstenbelasting en de arbeidskorting stijgen ter compensatie. Wanneer je door de Belastingdienst als ondernemer wordt gezien en je minimaal 1.225 uur per jaar actief bent in het kader van je onderneming heb je recht op zelfstandigenaftrek.

Voorkomen van faillissement

De Wet Homologatie Onderhands Akkoord, ook wel de WHOA genoemd, moet ervoor zorgen dat de rechter kan ingrijpen om onnodig faillissement te voorkomen. Zo kan de rechter dwarsliggende crediteuren verplichten mee te werken aan een schuldenregeling, zodat de onderneming kan blijven voortbestaan.

Kopen van een bedrijfspand duurder

Het tarief van de overdrachtsbelasting gaat van 6% omhoog naar 8% bij de koop van bedrijfspanden en tweede woningen. Ook als een tweede woning wordt gekocht als investering gaat de overdrachtsbelasting dus omhoog. De starters (tussen 18 en 35 jaar) worden echter wel gecompenseerd op de woningmarkt: zij hoeven vanaf 2021 geen overdrachtsbelasting meer af te dragen als zij een woning kopen of krijgen. Het bekende tarief van 2% overdrachtsbelasting blijft van kracht voor alle niet-starters en particulieren ouder dan 35 jaar.

BIG-nummer-vermelding

Per 1 januari 2021 zijn alle bedrijven, en daarmee ook zzp’ers, (hierna tezamen professional) in de zorgsector verplicht hun BIG-nummer op actieve wijze te communiceren. Op deze manier kunnen (potentiële) patiënten eenvoudiger nagaan of de professional bij het BIG-register staat ingeschreven. Het is de eigen verantwoording van de professional en daarom luidt het advies dan ook om dit – naast op de website – ook in e-mailberichten, brieven, facturen en andere soortgelijke manieren van communicatie te vermelden. Het belang van een BIG-registratie is dat patiënten in het BIG-register kunnen inzien wat de professional mag en kan doen.

Registratie en kennistest voor dronegebruikers

De nieuwe Europese regels omtrent dronegebruik geldt per 31 december 2020 en niet per 1 januari 2021. Zowel particuliere- als bedrijfsmatige-dronegebruikers moeten een (online) kennistest maken en zich registreren. Met de inwerkingtreding van de nieuwe wet verdwijnen de klassen recreatief en professioneel voor het gebruik van drones. Hiervoor komen drie nieuwe klassen in de plaats:

  • open;
  • gecertificeerd; en
  • specifiek.

De klasse waarin de dronegebruiker valt is afhankelijk van de vlieglocatie, vliegrisico en het gewicht van de drone. Daarnaast zullen voor de klassen gecertificeerd en specifiek aanvullende certificaten en vergunningen worden vereist.

De registraties en exploitatienummers worden verzorgd door de RDW. Het – indien verkregen – nummer dient zichtbaar te zijn op de drone. Vliegscholen zullen zorgdragen voor het afnemen van de online kennistest. Als de test is gehaald, verkrijgt de geëxamineerde een EU-dronebewijs.

De nieuwe regels bieden uitsluiting van speelgoed drones, mits deze geen camera hebben en onder de 250 gram zijn. Ook geldt voor mensen / ondernemingen die zich slechts bezighouden met de exploitatie van drones, maar er niet zelf mee vliegen dat zij alleen een exploitatienummer nodig hebben. 

Ondernemingen die een ROC-vergunning of een ROC-light ontheffing verleend hebben gekregen mogen nog een jaar doorwerken als zij zich registreren bij de RDW voor 31 december 2020.

Corona regelingen en maatregelen

Door het aanhouden van de coronacrisis heeft de overheid besloten de tegemoetkomingen te verlengen. Dit houdt in dat regelingen, zoals de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers en de Tegemoetkoming Vaste Lasten ook in 2021 actief zullen zijn. Tot wanneer is niet bekend, wel is bekend dat deze regelingen verlengd kunnen worden.

Bron:
KVK: Wetswijzigingen voor zzp’ers per 1 januari 2021

Meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met een van onze specialisten of bel meteen op +31(0) 205 210 130.

Artikelen door Koen Wanders

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.