flib 50 jaar
Gepubliceerd op: 31 juli 2023

Faillissement (op de loer)? Dit is wat u kunt doen

Het recent uitgesproken faillissement van VanMoof heeft veel stof doen opwaaien. De hippe fietsen met iconisch opstartgeluidje zijn niet meer weg te denken uit het randstedelijke straatbeeld. Door de faillietverklaring van VanMoof eindigen – onder voorbehoud van een doorstart – de activiteiten van het bedrijf. Grote kans dat bestellingen niet meer geleverd worden en dat reparaties niet meer worden uitgevoerd. Maar wat houdt een faillissement nu praktisch gezien in? Wat betekent het voor bedrijven of consumenten die nog geld, fietsen of onderdelen zouden krijgen?

Vereisten voor faillissement

In geval van een faillissement moet sprake zijn van een schuldenaar die:
• is gestopt met betalen, en
• twee of meer schulden heeft bij verschillende schuldeisers, waarvan minimaal één schuld opeisbaar is (de betalingstermijn is voorbij).

De faillissementsverklaring

In het geval van VanMoof heeft het bedrijf zelf faillissement aangevraagd. Onlangs werd het faillissement door de rechtbank Amsterdam uitgesproken. Daarmee is niet alles afgedaan, het is slechts het begin van een nieuwe fase. Zo zijn er nog tal van fietsen bij VanMoof vanwege reparaties. Ook hebben veel mensen een order geplaatst voor een nieuwe fiets, maar hebben ze deze nooit ontvangen. Hoe moet het daar nu mee verder?

Vorderingen van schuldeisers

In het geval van een faillissement kunnen schuldeisers hun vordering indienen bij de curator. Dit heet de vordering indienen ter verificatie. De curator wordt door de rechter benoemd en is vanaf het moment van faillissement degene die gaat over het beheer en de vereffening van de schulden van het failliete bedrijf.

Verdere afwikkeling

In het geval van VanMoof dienen schuldeisers bijvoorbeeld een vordering in tot betaling van een factuur, het leveren van een (al dan niet betaalde) bestelde fiets of tot teruggave van een fiets die zich ter reparatie bij VanMoof bevindt. Daarnaast was het mogelijk de fietsen te leasen en ook voor die situaties heeft het faillissement gevolgen.

Hoewel de wet uitgaat van het beginsel van gelijkheid van schuldeisers, concurreren schuldeisers in werkelijkheid met elkaar. Dat komt door voorrang die bepaalde schuldeisers hebben. Het is dan ook verstandig om te laten nagaan welke rang uw vordering heeft.

Vragen of hulp nodig?

Wij adviseren u graag over wat u als schuldeiser of als onderneming in zwaar weer zou kunnen ondernemen. Heeft u vragen? Contact dan een van onze advocaten via de mail, telefonisch of vul het contactformulier in voor een vrijblijvend eerste gesprek. Wij denken graag met u mee!

Artikelen door Floris Krijt

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.