flib 50 jaar
Gepubliceerd op: 27 oktober 2022

‘Bevestig je aanvraag’ bleek toch geen contract (consumentenkoop)

De rechtbank Overijssel heeft op 19 juli 2022 uitspraak gedaan in een zaak die een energieleverancier aanspande tegen een consument. Had de energiemaatschappij de consument voorafgaand aan het sluiten van het contract voldoende informatie heeft verstrekt? Die vraag moest de rechter beantwoorden.

De desbetreffende persoon heeft op een moment tijdens het websitebezoek van de energieleverancier op de knop ‘Bevestig je aanvraag’ geklikt. De Nederlandse wet schrijft voor dat wanneer een contract via internet (‘op afstand’) gesloten wordt tussen een consument en een bedrijf, deze consument voldoende informatie heeft moeten ontvangen van het bedrijf. Als dat niet het geval is heeft dat als gevolg dat de wet bepaalt dat het contract vernietigbaar is. Je kan dus als consument de rechter vragen het contract ongedaan te maken. De energiemaatschappij was in dit geval degene die de rechtszaak heeft aangespannen. Dit was met het doel om de consument op basis van het contract te veroordelen tot betaling van een bedrag. In consumentenzaken is de rechter verplicht om de wettelijke regels over consumentenbescherming toe te passen (ambtshalve toetsing).

Het oordeel

De rechter oordeelde in dit geval dat de energiemaatschappij niet voldoende informatie had verstrekt door de knop op haar website te voorzien van de tekst ‘Bevestig je aanvraag’. De Nederlandse wet schrijft namelijk voor dat de consument ‘voldoende op de hoogte moet zijn’ dat het klikken op een dergelijke knop ervoor zorgt dat de consument aan een ‘contract’ en de bijbehorende plicht tot betalen van een bedrag gebonden is. – Wat is dan een oplossing? Een tekst zoals ‘Bestelling met betalingsverplichting’ zou hier wel voldoende zijn geweest.

Deze uitspraak is dus zowel voor bedrijven als consumenten van belang. Bedrijven moeten hun website inrichten op een manier die aan de eisen van het consumentenrecht voldoet. Consumenten kunnen van een dergelijk contract af als de website niet aan deze eisen voldoet.

Advies

Fruytier Lawyers in Business informeert u graag over de wijze waarop uw bedrijfswebsite op de wettelijk voorgeschreven manier kan worden ingericht. Bent u consument en wenst u meer informatie over de mogelijkheden om van een contract tussen u en een bedrijf af te komen? Ook dan voorzien wij u graag van advies. Neem contact met ons op per telefoon of mail voor het bespreken van de mogelijkheden.

Artikelen door Bert Gravendeel

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.