flib 50 jaar
Gepubliceerd op: 12 november 2018

Nieuw ontslagrecht, wat betekent het voor jouw vaste baan of tijdelijke contract?

Per 2020 wil de regering de wet rondom ontslag, vaste contracten en tijdelijke contracten aanpassen. De Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) is hiervoor gepresenteerd. Deze nieuwe wet heeft gevolgen voor werkgevers en werknemers, zowel werknemers met een vast als met een tijdelijk contract.

Arbeidsovereenkomst onbepaalde tijd

Werknemers met een vast contract kunnen straks – mits het kabinet de wetsvoorstellen erdoor krijgt – gemakkelijker ontslagen worden. De werkgever hoeft niet langer één grote reden voor ontslag te hebben (ontslaggrond), maar mag ook meerdere kleine redenen aanvoeren. De transitievergoeding zal in een dergelijk voorkomende situatie wel hoger gaan uitvallen. Daarnaast wordt het mogelijk om een langere proeftijd overeen te komen; vijf maanden in plaats van de huidige maximale twee maanden.

Arbeidsovereenkomst bepaalde tijd

Werknemers kunnen in de voorgestelde plannen drie jaar bij een werkgever tijdelijk in dienst zijn. Op dit moment is dat maximaal twee jaar, daarna wordt de arbeidsovereenkomst automatisch gezien als voor onbepaalde tijd. Verder kun je na drie maanden uit dienst te zijn geweest opnieuw tijdelijk in dienst treden bij je oude werkgever. Momenteel is dat nog zes maanden. De grootste verandering is dat ook werknemers met een contract voor bepaalde tijd straks aanspraak kunnen maken op een ontslagvergoeding als hun arbeidsovereenkomst niet wordt verlengd.

Werknemers hebben straks vanaf hun eerste werkdag recht op een ontslagvergoeding, terwijl dat in de huidige situatie pas na twee jaar dienstverband is.

Payrollers en oproepkrachten

Payrollers en oproepkrachten krijgen in de gepresenteerde plannen iets meer zekerheid. Payrollers worden gelijkgesteld aan ‘gewone’ werknemers. Ook payrollers moeten straks verplicht gaan sparen voor hun pensioen, terwijl dat momenteel nog bepaald kan worden door hun werkgever. Oproepkrachten horen vanaf 2020 minimaal 4 dagen van tevoren wanneer ze verplicht beschikbaar moeten zijn voor hun werkgever. Het is dan niet langer mogelijk om 24/7 oproepbaar te zijn.

Of het daadwerkelijk zover komt is vooralsnog onzeker. De Raad van State heeft advies uitgebracht over de plannen met betrekking tot het nieuwe ontslagrecht van minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en betwijfelt of deze wel effectief zullen zijn en dringt aan op wijzigingen.

Bent u werkgever óf werknemer en heeft u vragen over de huidige wetgeving, of de toekomstige wetgeving? Dan bent u bij Fruytier Lawyers in Business aan het goede adres. Eén van onze advocaten staat u graag te woord. Eerst meer lezen over dit onderwerp? Klik hier

Artikelen door Koen Wanders

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.