flib 50 jaar
Gepubliceerd op: 14 oktober 2019

Vergoedingsrechten bij echtscheiding

Pas op met investeren in het bedrijf van je partner. Het komt vaak voor dat iemand een investering doet in het bedrijf van zijn of haar partner, maar dit gaat niet geheel zonder enig risico. Bij een investering door een partner kunnen er namelijk vergoedingsrechten ontstaan. In dit artikel bespreken we wat er gebeurt met de vergoedingsrechten bij bijvoorbeeld een scheiding.

Vergoedingsrechten

Indien u gehuwd bent, zijn er vaak drie vermogens te onderscheiden: uw privévermogen, het privévermogen van uw partner en uw gemeenschappelijk vermogen. Gedurende uw huwelijk kunnen er tussen deze vermogens onderlinge vergoedingsrechten ontstaan. Bijvoorbeeld indien uw partner een eigen bedrijf start met geld uit uw privévermogen, wanneer u tezamen met uw partner een woning koopt met het privévermogen van één van u, of wanneer u een bedrijfspand koopt met het geld van het privévermogen van uw partner.

Stel u gaat scheiden; wat gebeurt er dan met de vergoedingsrechten?

Indien het vergoedingsrecht is ontstaan vóór 1 januari 2012, dan hoeft u alleen het oorspronkelijk geïnvesteerde bedrag terug te betalen, tenzij er bijzondere omstandigheden zijn. Is het vergoedingsrecht ontstaan in 2012 of later, dan moet u niet alleen de oorspronkelijke investering, maar ook naar evenredigheid de waardestijging van de investering terugbetalen. Met een beroep op de redelijkheid en billijkheid kunt u de rechter echter wel vragen de hoogte van een vergoedingsvordering aan te passen. Meer weten over ondernemen en scheiden?

Inkomstenbelasting

Houdt er rekening mee dat wanneer aandelen verkocht worden er inkomstenbelasting betaald moet worden over de meerwaarde (prijs verkoop minus prijs inkoop). Voorbeeld: Piet heeft een BV opgericht met een startkapitaal van € 100.000,-. Piet en zijn partner Nicole hebben beide uit eigen privévermogen de helft gefinancierd. Wanneer Piet en Nicole gaan scheiden, worden de aandelen verkocht voor € 500.000,-. Nicole heeft dan een vergoedingsrecht ter waarde van €250.000,-. Piet moet echter eerst 25% inkomstenbelasting betalen over €400.000,-, aldus €100.000,-. Van de €400.000,- die over blijft gaat € 250.000,- naar Nicole en resteert Piet ‘slechts’ een bedrag van € 150.000,-. Dat doet “pijn”!

Advies: maak goede afspraken met uw partner

Het is mogelijk af te wijken van de wettelijke regels. U doet er verstandig aan om met uw partner afspraken te maken over de terugbetaling van het vergoedingsrecht. Er kan zelfs worden afgesproken dat de vergoedingsvordering op nihil wordt gesteld. Normaal gesproken ziet de fiscus een dergelijke afspraak als een schenking en moet er schenkingsbelasting worden betaald. Maar als de afspraak wordt gemaakt terwijl er nog geen sprake is van een vergoedingsvordering, dan merkt de fiscus het onder omstandigheden niet aan als een gift waardoor er geen schenkbelasting verschuldigd is. Het is van belang om deze afspraken schriftelijk vast te leggen. Wees er dus op tijd bij! De experts van Fruytier Lawyers in Business zijn u daarbij graag te hulp.

Artikelen door Mignon de Vries

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.