Home » Expertise » Arbeidsrecht voor ondernemers » Officiële waarschuwing

Officiële waarschuwing

Een officiële waarschuwing wordt gegeven wanneer er een regel wordt overschreden. De werkgever kan de werknemer op zo’n moment een officiële waarschuwing geven. Echter, in de praktijk blijkt vaak dat de regels niet vastgelegd zijn. Of regels zijn moeilijk vast te leggen; het kan gaan om persoonlijke grenzen die worden overschreven, zoals schelden tijdens een ruzie. Dus wanneer geef je een officiële waarschuwing en wat zijn de regels omtrent een officiële waarschuwing?

Regels omtrent officiële waarschuwing

Er zijn niet zeer veel regels omtrent een officiële waarschuwing. De regel is dat de waarschuwing schriftelijk moet zijn vastgelegd, inclusief de reden van de officiële waarschuwing. Wanneer de werknemer de schriftelijke waarschuwing getekend heeft, kan deze in het dossier van de werknemers worden opgenomen. Er zijn ook geen regels verbonden aan een geldige periode. U kunt deze wel schriftelijk vastleggen, wanneer u dat wilt. Redelijkerwijs kan een officiële waarschuwing minder belangrijk worden wanneer een werknemer lange tijd geen regels overschrijdt. Ook kunt u opnemen wat de consequenties zijn wanneer de werknemer, na een officiële waarschuwing, zich hier niet aan houdt.

Ons advies is om al bij voorbaat zoveel mogelijk afspraken (arbeidsovereenkomst, huisregels, procedures) zwart op wit te hebben. Wanneer er dan een situatie ontstaat waarbij een regel of grens wordt overschreden kunt u wijzen op deze afspraken; een ‘gewone’ waarschuwing. Houdt de werknemer zich hier dan alsnog niet aan, dan kunt u de werknemer een officiële waarschuwing geven. Hoe meer u noteert, des te sterker u staat. Vooral wanneer de situatie uitloopt op een ontslag of tot een procedure.

Wanneer geef je een officiële waarschuwing?

  • wanneer de werknemer zijn/haar functie niet goed uitvoert;
  • wanneer de werknemer de afspraken, huisregels of gebruikelijke procedures niet naleeft;
  • wanneer de werknemer zich niet houdt aan afgesproken werktijden;
  • wanneer de werknemer niet juist met collega’s omgaat;
  • wanneer de werknemer ergerlijke taal gebruikt;
  • wanneer de werknemer zich vreemd of vervelend gedraagt op de werkvloer.

Bovenstaande gebeurtenissen kunnen elkaar overlappen. Hoe meer u vastlegt in de arbeidsovereenkomst, hoe meer risico u voorkomt. Dit kost natuurlijk tijd en sommige zaken lijken overbodig om op te nemen. Maar wanneer een vervelende situatie zich dan eens voordoet, kan het u veel kosten voor een procedure schelen.

Wordt het besluit door de werknemer aangevochten? De omstandigheden van een situatie zullen door een rechter altijd nauw bekeken worden. Dit is ook het geval bij ontslag op staande voet. Wij adviseren u in veel gevallen goed na te denken of u besluit een officiële waarschuwing te geven of ontslag op staande voet. Een officiële waarschuwing is in de meeste gevallen minder risicovol voor u als werkgever en kan een ontslag op staande voet in de toekomst ondersteunen.

« Terug naar arbeidsrecht voor ondernemers
Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.