Home » Expertise » Arbeidsrecht » Op non-actief stellen

Op non-actief stellen

Een werknemer op non-actief stellen. Helaas gebeurt het af en toe. Maar hoe gaat het in zijn werk en in welke situatie mag u iemand op non-actief stellen? Met een op-non-actiefstelling stelt u een medewerker (tijdelijk) vrij van werkzaamheden.

Wanneer een werknemer een bedrijfsregeling overtreedt, ongewenst gedrag vertoont of al meerdere waarschuwingen heeft ontvangen kunt u een medewerker (tijdelijk) vrij op non-actief stellen of schorsen. Gedurende deze periode bent u verplicht het loon door te betalen, tenzij u in de cao of arbeidsovereenkomst hierover iets anders heeft afgesproken. Een werknemer heeft in principe recht op werk. Een werkgever dient daarom gegronde redenen aan te voeren bij een non-actiefstelling.

De periode dat de werknemer op non-actief is gesteld kunt u gebruiken als afkoelingsperiode, of u kunt de tijd gebruiken om onderzoek te doen. Onderzoek het conflict of ga na wat de oorzaak is van het conflict, wellicht kunt u dit conflict uitpraten en lost u het op! Op non-actief stellen kan tevens als gevolg hebben dat ontslag alsnog volgt. Wilt u zo min mogelijk risico lopen? Neem een regeling op in de CAO of arbeidsovereenkomst. Een advocaat voor ondernemers van Fruytier helpt u hier professioneel mee. Onze advocaten zijn zelf ondernemer (geweest) en hebben jarenlange ervaring met juridische vraagstukken. Zij kennen de vragen en situaties waar u mee te maken hebt en hebben hier antwoord op.

Overigens is een schorsing hetzelfde als een op non-actiefstelling, enkel de naam van een schorsing heeft een negatiever karakter en kan meer als een straf klinken.

Hoe lang mag non actief duren?

De duur van de non-actiefstelling verschilt, afhankelijk van het geschil en het onderzoek hiernaar. De schorsing of non-actiefstelling mag echter niet langer duren dan strikt noodzakelijk is. Ook moet de gedraging van een niveau zijn dat de periode van non-actiefstelling in verhouding staat tot de maatregel.

Ontslag na schorsing

Ontslag na een schorsing komt in veel gevallen voor. Of dit gebeurt hangt af van de situatie en in hoeverre het vertrouwen is beschaamd. Van werkgever én werknemer wordt verwacht dat beiden zich gedragen zoals het hen betaamt. Er wordt een mate van integriteit verwacht. Is die integriteit en vertrouwensband weg, dan ligt ontslag al snel voor de hand. Echter, u wilt niet dat u uw werknemer ten onrechte op non actief stelt of ontslaat. Dan zou er een proces kunnen ontstaan. Wilt u toch een ontslagprocedure starten? Vraag onze advocaten dan om advies, zodat u goed voorbereid bent.

« Terug naar arbeidsrecht
Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.