flib 50 jaar
Gepubliceerd op: 22 mei 2025

Achtergelaten boten: hoe loods je de watersportvereniging door deze verraderlijke wateren?

Watersportverengingen en jachthavens hebben steeds vaker te maken met achtergelaten boten, door het watersportverbond ook treffend ‘dwarsliggers’ genoemd. Deze schepen drukken niet alleen op de kas omdat het havengeld niet meer wordt voldaan, maar kunnen ook schade veroorzaken door bijvoorbeeld lekkende olie, waarvan de kosten voor de vereniging komen. In dit artikel enkele handvatten om het verschijnsel tegen te gaan.

Verschillende oorzaken voor hetzelfde probleem

Het fenomeen dwarsligger kent meerdere wijzen van ontstaan; soms gaat het om booteigenaren die ziek worden of overlijden, maar ook conflicten op de haven kunnen een reden zijn. Daarnaast is het niet zelden het geval dat de schepen worden achtergelaten door passanten, of zelfs actief worden gedumpt.

Havenreglementen en Algemene Voorwaarden voldoen meestal niet

Helaas blijkt vaak dat als proactief contact opnemen bij de leden niet werkt, dat de havens hun algemene voorwaarden – vaak omschreven als havenreglement – niet goed genoeg op orde hebben om stappen te ondernemen tegen de achtergelaten schepen. De voorwaarden bevatten hier met regelmaat helemaal geen  regelingen over, maar ook als zij deze wel bevatten, zijn er vaak hiaten waardoor bepaalde situaties ‘buiten de boot’ vallen. Zo is dan bijvoorbeeld wel een regeling opgenomen voor leden, maar niet voor passanten of partijen die het schip dumpen.

Een onaantrekkelijk alternatief: procederen

Als inderdaad sprake is van hiaten, dan kunnen de kosten van de zaak oplopen en is (vaak) juridische bijstand nodig. Na de sommatie aan de scheepseigenaar om de boot te verwijderen, zit er meestal niks anders op dan het starten van een kort geding bij de voorzieningenrecher. Dit betekent dat een advocaat aan het werk moet om de dagvaarding op te stellen, het griffierecht bij de rechtbank zal moeten worden betaald en ook de deurwaarder moet meermaals op pad gestuurd voordat het schip kan worden verwijderd. Als de eigenaar niet bekend is, is het soms ook noodzakelijk om oproepen te plaatsen in een landelijk verspreide krant.

Laat passende algemene voorwaarden opstellen

De gang naar de rechter kan meestal worden voorkomen door algemene voorwaarden op te (laten) stellen die mogelijkheden bieden om de schepen af te voeren of te verkopen, als eigenaren het schip (ernstig) verwaarlozen of niet-weghalen na daartoe herhaaldelijk te zijn aangeschreven. Dit is veel sneller en goedkoper en scheelt ook de nodige hoofdbrekens. Bij een juiste set voorwaarden die bovendien ook nog goed zijn toegepast, is de

Check algemene voorwaarden watersportverenigingen

Als expertlid van het Watersportverbond helpen we graag om te controleren of uw  Algemene Voorwaarden voldoen om dit probleem het hoofd te bieden. We kunnen een vaste prijs bieden voor deze check, die u als korting krijgt bij het opstellen van nieuwe Algemene Voorwaarden.

Artikelen door Hugo Roelink

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.