Modellenrecht
Bij het modellenrecht en tekeningenrecht gaat het om een alleenrecht op toegepaste kunst.
Een modelrecht kan er zijn op allerlei gebruiksvoorwerpen of motieven (foto/tekeningen) op een dessin. U kunt denken aan schoenen, lampen, meubels, kledingontwerpen, gereedschap, verpakkingen of huishoudelijke artikelen. Heeft u een model of tekening te beschermen? Vraag advies en mail info@flib.nl of bel vrijblijvend +31(0)20 52 101 30. Wij houden ons steeds bezig met modelrecht en doorgronden snel uw mogelijkheden.
Zo’n industrieel ontwerp moet wel nieuw zijn. Het kan over allerlei modellen of tekeningen gaan en daarom is er een internationale modelclassificatie (d.w.z. indeling op beschrijving – ‘search online’). Wilt u hulp bij het uitvoeren van een modeldepot? Bel ons even.
Modelonderzoeken en modelregistratie
Wij voeren EU-modelonderzoeken uit naar modellen of tekeningen en kunnen zorg dragen voor modelregistratie in de Benelux, Europese Unie en/of op internationaal niveau. De vormgeving kan op tal van zaken slaan: de vorm van kleding (mode, fashion), speelgoed, allerlei houders/opberg meubelen, de tekening op een verpakking, de vorm van een verpakking, maar ook op een verkleining van een cruise schip tot speelgoedboot of het uiterlijk van een spel (speelgoedrecht).
Speelt de vraag of de feitelijke maker wel of niet zelf de rechthebbende is op het model, of is toch de opdrachtgever de rechthebbende? Is er sprake van een inbreuk, namaak (bijna-imitatie)? Wordt u beticht van nabootsing? Neem gerust contact op.
Waarom een model registreren?
Het Europese modellenrecht beschermt het ongeregistreerde model voor 3 jaar en het geregistreerde model tot 25 jaar. Het nut van de registratie is het vastleggen van de depotdatum en de eigenaar(s). Daar is geen twijfel over, tenzij het een schijneigenaar is of geen nieuw model is. Maar hoe zit het met reserve onderdelen van producten die niet meer gemaakt worden? Een modelrecht is te registreren bij het Benelux-modellenbureau (BBIE), Europees modellenbureau (EUIPO voorheen OHIM), Internationaal modellenbureau (WIPO) of een nationaal modellenbureau.
Ook het auteursrecht kan een belangrijke rol spelen naast een (vorm-) merkrecht en/of het modelrecht. Een andere grondslag is de slaafse nabootsing; een actie uit onrechtmatige daad.