flib 50 jaar
Gepubliceerd op: 20 juni 2018

Kleur van schoenzool erkend als merk

Louboutin ontwerpt damesschoenen met hoge hakken. Deze schoenen hebben als bijzonder kenmerk dat de buitenzool rood is. Dit heeft Louboutin in 2010 als haar merk laten registreren.

Van Haren is een bekende Nederlandse schoenenzaak. In 2012 heeft Van Haren ook damesschoenen met hoge hakken en een rode zool verkocht die niet van Louboutin kwamen. Van Haren stelde dat dat haar vrij stond: Louboutin zou zich niet kon beroepen op haar merkrecht want dat zou niet geldig zijn.

Waar het in het geschil tussen Louboutin en Van Haren om draait is of de kleur van een schoenzool wel een merk kan zijn. Een schoenzool is een wezenlijk onderdeel van een schoen en de vraag is of je een zool wel kunt registreren als merk want het is onwenselijk dat bepaalde vormen of kleuren worden gemonopoliseerd door het merkrecht.

Na heel veel jaren procederen heeft op 12 juni 2018 het Europese Hof van Justitie bepaald dat Louboutin een merkrecht kan claimen op een rode buitenschoenzool. Louboutin claimt volgens het Europese Hof niet een specifieke vorm voor een zool en bovendien is haar claim beperkt tot rode zolen (en dus niet alle zolen). Oftewel, het is voor schoenontwerpers nog mogelijk om schoenen met alle mogelijke vormen van buitenzolen te ontwerpen. Ze mogen alleen niet rood zijn.

Het geschil tussen Louboutin en Van Haren laat wel zien dat procederen een tombola kan zijn en het volhouden tot in de hoogste instantie tot uiteindelijke winst kan leiden. Een boodschap die wij op andere rechtsgebieden niet vaak aan cliƫnten meegeven. Onderstaand de verschillende beslissingen van rechters in het geschil Louboutin/Van Haren opgesomd:

2013 Rechtbank Den Haag: een rode zool kan wel een merkrecht zijn;

2013 Rechtbank te Brussel: een rode zool kan geen merkrecht zijn;

2014 Brussels gerechtshof: een rode zool kan wel een merkrecht zijn;

2018 Advocaat Generaal van het Europese Hof van Justitie: een rode zool kan geen merkrecht zijn;
(adviseur van het Hof wiens mening vaak wordt overgenomen door het Hof)

2018 Europese Hof van Justitie: een rode zool kan wel een merkrecht zijn.

 

Heeft u advies nodig op het gebied van auteursrechten, merkrechten, modelrechten of octrooien, neemt u dan contact op met Mignon Meermans.

Artikelen door Mignon de Vries

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.