flib 50 jaar
Gepubliceerd op: 15 februari 2022

Miljarden massaclaim tegen Apple en Google: Apple- en Googlebelasting

De Stichting App Store Claims is naar de rechter gestapt met een massaclaim tegen Google en Apple van één miljard euro! De stichting wil hiermee de twee grote techbedrijven ter verantwoording roepen voor de miljarden die zij verdienen met de betalingen in hun appwinkels.

Gedwongen gebruik systemen Google en Apple in apps

Voorzitter van de Stichting App Store Claims Alexander Klöpping spreekt zelfs van een zogeheten ‘Apple-belasting’ doordat de ontwikkelaars van apps zijn gehouden tot het gebruiken van de techbedrijven hun systemen. Als de ontwikkelaars een alternatief aanbieden, wordt hun de toegang tot klanten ontzegd doordat zij ‘eruit worden gegooid’.
De appontwikkelaars hebben dus geen andere mogelijkheid dan instemmen met de torenhoge tarieven die oplopen tot dertig procent. Dit raakt volgens de stichting niet alleen de appontwikkelaars zelf, maar ook de consument. De enige die er beter van worden zijn Google en Apple, zij verdienen hier per jaar miljarden aan.

Apple al eerder op de vingers getikt

Toch is dit niet de eerste keer. Vorige jaar oordeelde de Nederlandse ACM al dat Apple zijn machtspositie heeft misbruikt tegenover de aanbieders van datingsapps. Ook in Amerika is Apple al op de vingers getikt: Apple heeft een dwangsom van vijf miljoen per week opgelegd gekregen. Ook in het Verenigd Koninkrijk, Japan, Rusland, Zuid-Korea en Australië lopen zaken tegen het bedrijf.

Massaclaim

Deze week begint Stichting App Store Claims met een publiciteitscampagne om zoveel mogelijk appgebruikers achter zich te krijgen. Wie zijn adres, naam, e-mail en toestel specificaties wil opgeven, kan zich gratis aanmelden om deel te nemen aan de claim.
De stichting hoopt hiermee te bereiken dat hun massaclaim een andere uitkomst heeft dan die tegen Salesforce en Oracle. In die zaken ging de rechter niet mee omdat er niet was voldaan aan de Nederlandse claimwetgeving, het was namelijk niet duidelijk genoeg wie de stichting vertegenwoordigde.

Stichting App Store Claims neemt het niet alleen tegen Apple en Google op, maar ook tegen een andere claimstichting. De andere claimstichting heeft (ongeveer) gelijktijdig eenzelfde claim heeft ingediend.
De rechter zal binnenkort bepalen welke van de twee stichtingen het tegen de twee grote techbedrijven mag opnemen.

Financier gemeld voor proceskosten

Het proces zal waarschijnlijk jaren gaan duren en kost daarom enorm veel geld. Het Amerikaanse Fortress (vermogensbeheerder) heeft toegezegd de proceskosten van de stichting te willen voorschieten. In ruil daarvoor vraagt zij een kwart van de uiteindelijke schadevergoeding, die procentueel kleiner wordt wanneer de schadevergoeding omhoog gaat.

Meer over IT en ICT recht weten?

Bij Fruytier Lawyers in Business zijn wij in het IT en ICT recht gespecialiseerd. Wilt u meer hierover weten dan kunt u contact met ons opnemen.

Artikelen door Jop Fellinger

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.