flib 50 jaar
Gepubliceerd op: 24 mei 2022

Nieuwe guidelines voor gebruik gezichtsherkenning door politie

De European Data Protection Board (EDPB) heeft op 12 mei 2022 nieuwe richtlijnen opgesteld waarin de EDPB aangeeft in welke situaties politie en justitie gezichtsherkenning mogen inzetten. Het komt er in de richtlijn op neer dat het gebruik van gezichtsherkenning alleen is toegestaan indien het noodzakelijk en proportioneel is. Deze guidelines gelden voor de Europese en nationale wetgevers en voor politie en justitie zelf.

Aanleiding

Alle nationale toezichthouders, bij ons de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), zijn verenigd in de EDPB. Deze koepelorganisatie heeft al langer aangegeven geen voorstander te zijn van de inzet van gezichtsherkenning en real-time biometrische technologie, zoals stem- en bewegingsherkenning. Bij gezichtsherkenning gaat het namelijk om de verwerking van bijzondere persoonsgegevens. Deze verwerking mag enkel op grond van de Algemene Wet Persoonsgegevens (AVG) in uitzonderlijke gevallen plaatsvinden. De EDPB vreest daardoor dat gebruik van gezichtsherkenning aanzienlijke gevolgen zal hebben voor individuen en voor groepen mensen, waaronder minderheden.

Gezichtsherkenning

Gezichtsherkenning is een biometrische techniek welke bedoeld is om een persoon op basis van zijn of haar gezicht te authentificeren of te identificeren. Daardoor is gebruiken van gezichtsherkenning effectief om daders op te sporen of om bewegingen van een persoon in de publieke ruimte te volgen. Bij gezichtsherkenning worden via camerabeelden van o.a. beveiligingscamera’s in de publieke ruimte de eigenschappen van een gezicht geregistreerd. Vervolgens vindt een vergelijking tussen deze eigenschappen en foto’s van gezichten die al in de politie database geregistreerd staan plaats.

Verbod

De EDPB begrijpt dat de politie en justitie moeten beschikken over de beste instrumenten om daders snel te kunnen identificeren. De EDPB vindt echter dat het gebruik van deze instrumenten alleen in zeer uitzonderlijke gevallen is toegestaan. Daarbij moeten deze uitzonderlijke gevallen aan de eisen van noodzakelijkheid en proportionaliteit voldoen.

Bovendien staat in de guidelines een aantal gevallen genoemd, waarin gezichtsherkenning niet meer is toegestaan:

  • gezichtsherkenning op afstand van personen in de publieke ruimte;
  • gezichtsherkenningssystemen die mensen indelen in groepen op basis van etniciteit, geslacht, seksualiteit of politieke voorkeur;
  • gezichtsherkenning of soortgelijke technologieën die emoties herkennen;
  • gebruik van een databank die wordt gevuld met foto’s van mensen, welke in grote hoeveelheden van het internet afkomen (scraping).

Deze guidelines zijn nog niet definitief. Het is nog mogelijk om tot 27 juni 2022 te reageren op de richtlijnen.

Meer over privacyrecht

Wilt u meer weten of heeft u nog vragen over het privacyrecht? Neem dan geheel vrijblijvend contact met een van de gespecialiseerde advocaten van Fruytier Lawyers in Business op.

Fruytier Lawyers in Business
Fruytier Lawyers in Business

Artikelen door Fruytier Lawyers in Business

10 augustus 2023
Ontdek meer
Fruytier Lawyers in Business
26 juli 2023
Ontdek meer
Fruytier Lawyers in Business
19 augustus 2022
Ontdek meer
Fruytier Lawyers in Business
29 juni 2022
Ontdek meer
Fruytier Lawyers in Business
28 juni 2022
Ontdek meer
Fruytier Lawyers in Business
Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.