Home » Expertise » Arbeidsrecht » Concurrentiebeding bij ontslag

Concurrentiebeding bij ontslag

Met een concurrentiebeding voorkomt u als werkgever dat uw werknemer zomaar kennis en ervaring kan gebruiken bij een concurrent van u. Dit concurrentiebeding kunt u in het contract bij het aannemen van een nieuwe werknemer opnemen. Het kan ook zijn dat u voorstelt het beding te tekenen ná het aangaan van de arbeidsovereenkomst. Het is ook mogelijk dat u een werknemer het concurrentiebeding na ontslag vraagt te tekenen. Met de komst van de WWZ in 2015 is het opnemen van een concurrentiebeding in de arbeidsovereenkomst in principe alleen toegestaan bij een contract voor onbepaalde tijd. Bij een overeenkomst voor bepaalde tijd mag dit niet, tenzij dit noodzakelijk is wegens zwaarwegende bedrijfsbelangen. Dit dient dan schriftelijk te worden gemotiveerd, bijvoorbeeld door het vast te leggen in de arbeidsovereenkomst. Ons advies is zoals in elke situatie: maak goede en duidelijke afspraken! Onze advocaten hebben veel ervaring met ondernemen én met ondernemers, dus we kunnen u helpen de afspraken af te kaderen, zodat u niet alsnog voor verrassingen komt te staan, net als uw werknemer.

Concurrentiebeding bij een nieuwe werkgever

Weet u uw rechten als werkgever bij het afspreken van een concurrentiebeding? U kunt het getekende concurrentiebeding tonen wanneer een ex-werknemer een nieuwe werkgever krijgt. Maar voor welke periode geldt het beding, in welk gebied en voor welke functie? Dit zijn zomaar een aantal voorbeelden waar misverstanden over staan. Spreek met uw werknemer een bepaalde periode af, vaak wordt er een periode van een jaar afgesproken. En noteer in het concurrentiebeding wat als concurrent wordt gezien.

Voorwaarden in een concurrentiebeding

Een concurrentiebeding zorgt voor bescherming voor u als werkgever. Uw ex-werknemer kan niet alle kennis, ervaring en vertrouwelijke informatie bij een concurrent blootleggen, maar een werknemer moet nog wel een kans hebben op de arbeidsmarkt. Daarom bespreekt u met uw werknemer duidelijk wat precies geldt als concurrerende activiteiten. Daarnaast is het concurrentiebeding geldig wanneer het belang van het geding duidelijk en terecht is. Te zware voorwaarden stellen aan een werknemer, waarbij geen duidelijk belang is voor de werkgever wordt als niet redelijk ervaren. Wilt u echt goede en redelijke afspraken maken, zodat u geen risico loopt dat de rechter over het belang zal bepalen? Schakel dan een advocaat in van Fruytier. Bij Fruytier staan we voor u klaar, op het moment dat u ons nodig heeft.

« Terug naar arbeidsrecht
Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.