De corona maatregelen gids, alle overheidsmaatregelen op een plek bijeen gebracht
Lees meer

Contractenrecht

Een contract is een ander woord voor een overeenkomst. De wet spreekt niet van ‘contract’ maar alleen over ‘overeenkomst’. Overeenkomsten zijn in principe vormvrij, maar in sommige in de wet bepaalde gevallen geldt de schriftelijke vorm. Het vastleggen van afspraken in een contract is aan te raden, omdat daarmee bewijsbaar is wat er is afgesproken. Toch is de inhoud van een contract niet altijd geheel duidelijk, omdat er toch vaak onduidelijkheden kunnen ontstaan over de gemaakte afspraken in het contract. Denk daarbij aan het spreekwoordelijke bierviltje dat de kantonrechter in Rotterdam te beoordelen kreeg en waarbij na handschriftonderzoek werd geoordeeld dat de beide bierviltjes inderdaad waren getekend door partijen, (voor de fijnproevers de vindplaats: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBROT:2018:10792). Contractenrecht advocaten zijn gespecialiseerd in het contractenrecht en kunnen u ondersteunen bij contractenrecht vraagstukken, zowel bij het opstellen als wanneer er geschillen rijzen ten aanzien van de uitleg en naleving van het contract.

Verschillende soorten overeenkomsten in het contractenrecht

Elke afspraak tussen twee of meer partijen, is in principe een overeenkomst. Het contractenrecht of overeenkomstenrecht is dan ook een zeer breed rechtsgebied. Daarbij wordt opgemerkt dat naast het algemene contractenrecht er ook veel specifieke regels zijn voor bijzondere overeenkomsten, zoals koop, huur, opdracht, arbeid, aanneming van werk, agentuur etc. etc. Uit deze opsomming blijkt al dat een contract maken niet goed kan zonder kennis van het betreffende bijzondere wettelijke kader. Er zijn rechtsgebieden zoals arbeidsrecht en huurrecht, waarbij er meer dwingend recht van toepassing is dan dat partijen vrij zijn van de wet af te wijken. De consequentie is dan vaak dat die afspraken nietig zijn.

Contract opstellen, wijzigen en/of beoordelen

Een contract moet voldoen aan de op dat moment geldende wettelijke regels. Hetzelfde contract jaar na jaar hergebruiken kan dus alleen al door de veranderende wet- en regelgeving voor problemen zorgen. Dit kan meebrengen dat een overeenkomst of een deel daarvan niet rechtsgeldig is en dus niet meer van toepassing is op de huidige situatie. Het is bij het opstellen van een contract zeer belangrijk dat er niet alleen gekeken wordt naar de geldende wet- en regelgeving, maar ook naar het komende recht. Een gespecialiseerde contractenrecht advocaat zal het best in staat zijn om een contract op te stellen, te wijzigen en/of te beoordelen.

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.