flib 50 jaar
Home » Expertise » Ondernemingsrecht » Advocaat bedrijfsovername, verkoop en fusie

Advocaat bedrijfsovername, verkoop en fusie

De advocaten van Fruytier Lawyers in Business kunnen bogen op een ruime ervaring en juridische expertise in het begeleiden van fusies, splitsingen en bedrijfsovernames. Veelal zijn deze grensoverschrijdend, waarvoor wij gebruikmaken van onze buitenlandse partners uit het LAW-netwerk. Een advocaat bij bedrijfsovername is niet alleen verstandig vanuit juridisch oogpunt, maar zorgt ook voor een soepel proces – van onderhandeling tot ondertekening.

Het team van Fruytier Lawyers in Business

Wij zijn vaak betrokken bij – de begeleiding van – de verkoop van ondernemingen van onze cliënten en indien dat nodig is doet een advocaat bij bedrijfsovername dat in overleg met andere professionals. Denk daarbij aan accountants, fiscalisten of corporate finance consultants. Zo verliezen we de financiële en fiscale belangen van onze cliënten niet uit het oog. Onze specialisten voorzien van advies bij het opzetten van een joint venture, het organiseren van management buy-outs en management buy-ins en adviseren bij vaak lastige overnames van bijvoorbeeld familiebedrijven.

Juridische hulp bij overname bedrijf

Wij staan cliënten onder meer bij door het uitvoeren van due diligence-onderzoek bij bedrijfsovernames, het onderhouden van de contacten met aspirant-kopers en -verkopers, het opstellen van intentieverklaringen/letter of intent (LOI) en juridische documenten. Tevens treden wij als advocaat bij bedrijfsovername op regelmatige basis op als adviseurs bij aandelentransacties, activa transacties (asset deal), activa-passiva transacties, MKB-bedrijfsovernames en vergelijkbare transacties.

Wij vinden het daarbij belangrijk dat fusies en overnames niet ingewikkelder worden gemaakt dan nodig is en efficiëntie staat voorop. Alle belangen van onze cliënten worden door ons meegenomen, omdat wij de benodigde disciplines aan boord hebben. De advocaten van Fruytier Lawyers in Business kenmerken zich door hun creatieve en pragmatische instelling en hebben kennis van ondernemers en hun ondernemingen.

De rol van de advocaat bij een overname of fusie

Het succesvol afronden van een bedrijfsovername, bedrijfsverkoop of fusie is afhankelijk van veel aspecten. Uiteindelijk gaat het om het bereiken van een akkoord, maar voordat het zover is dient een uitvoerige route te worden bewandeld. Een weg waarbij diverse juridische aspecten ter tafel komen. Eén van onze advocaten ondernemingsrecht met als specialisatie bedrijfsovernames kan gedurende dit proces een belangrijke rol vervullen.

Een advocaat bij bedrijfsovername kan u ondersteunen bij:

• Het opstellen van een non-disclosure agreement (NDA) of geheimhoudingsverklaring
• Het uitvoeren van een due diligence-onderzoek
• Het voeren van onderhandelingen
• Het toetsen en bepalen van vrijwaringen
• Het vastleggen van afspraken en intenties in een intentieverklaring (letter of intent)
• Het opstellen van de koopovereenkomst van de aandelen (SPA) of de koopovereenkomst van de activa (APA)

Waarom een advocaat bij bedrijfsovername kiezen?

Een bedrijfsovername is vaak een ingewikkeld en langdurig traject, waarbij veel verschillende belangen spelen. Van de kopende partij, verkopende partij, maar ook van aandeelhouders of personeel. Naast het voeren van onderhandelingen, vraagt een overname, verkoop of fusie om het opstellen en controleren van de nodige documenten. Door gericht advies met betrekking tot het juridisch deel door een advocaat staat u sterker. Om nog maar te zwijgen over het voordeel van een objectieve blik voor het maken van de juiste keuze. Voor u en uw onderneming.

Door een ondernemingsrecht advocaat gespecialiseerd in bedrijfsovername vroegtijdig in te schakelen, maakt u het overnameproces, de onderhandeling en het afronden van een overname, verkoop of fusie juridisch waterdicht, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Samen werken we aan de beste deal.

De gespecialiseerde advocaten in bedrijfsovername van Fruytier Lawyers in Business hebben door de jaren heen tal van fusies en bedrijfsovernames begeleid. We geven u graag een aantal voorbeelden van onze activiteiten op het rechtsgebied van fusies en bedrijfsovernames:

• Medio 2018 heeft Fruytier een grote onafhankelijke tank management onderneming begeleid bij haar verkoop.

• Begin 2017 heeft Fruytier een Nederlandse vennootschap actief in de tankbouw begeleid in de overname van een high-end fabrikant van technische onderdelen.

• In zomer 2016 heeft Fruytier een asset deal begeleid bij een overname door een Nederlandse holding maatschappij van activiteiten in de energiesector in Italië.

• In 2016 heeft Fruytier een vennootschap actief in de verhuur/lease van transportmiddelen begeleid in de verkoop van een minderheidsbelang aan een Franse vennootschap.

• Fruytier stond in 2016 een vennootschap in de onderhandelingen over de overname van een vriescentrum in Nederland bij.

• Fruytier heeft eind 2016 voor een high-end fietsenonderdelen maker onderhandeld voor een volledige verkoop van aandelen.

• Fruytier heeft in het voorjaar van 2016 de eigenaar van een trust vennootschap begeleid bij de verkoop van diens aandelen aan de overige aandeelhouders.

• Eind 2015 heeft Fruytier een overname begeleid van een leverancier in biogas installaties.

• Fruytier heeft in 2015 geadviseerd inzake de aankoop van een gerenommeerd Amsterdams hotel met bijbehorend onroerend goed.

• In 2015 heeft Fruytier een internationale startup begeleid en geadviseerd over het opzetten van een Nederlandse holdingstructuur.

• In 2015 heeft Fruytier een vennootschap geadviseerd over de overname van de West-Europese gasactiviteiten van een wereldwijd olie concern.

• Fruytier heeft in 2015 een vennootschap actief in de energiesector begeleid in de onderhandelingen over de aankoop van activiteiten.

• Medio 2014 heeft Fruytier een vennootschap in de installatietechniek begeleid in de verkoop van bepaalde bedrijfsonderdelen.

• Fruytier heeft in 2014 een vennootschap actief in de tankbouw begeleid in de onderhandelingen over de bedrijfsovername van een Spaanse vennootschap.

• In 2014 heeft Fruytier een vennootschap actief in de chip sector (semi-conductor) begeleid in de verkoop van bepaalde bedrijfsonderdelen.

• In 2014 heeft Fruytier een vennootschap actief in de technische installaties geadviseerd in de overname van bedrijfsonderdelen van een branchegenoot.

• Begin 2014 heeft Fruytier geadviseerd over de verkoop van aandelen in een vennootschap actief in de kinderopvang.

• In de zomer van 2014 heeft Fruytier een zeer succesvolle doorstart uit faillissement begeleid van een cliënte in de metaal en techniek branche.

• In het voorjaar van 2014 heeft het fusie en overname team van Fruytier de participatie begeleid van een Engelse investeerder in een Nederlands bedrijf dat een online ticketshop exploiteert.

• Fruytier heeft begin 2014 een Chinese biotech-onderneming geadviseerd bij een participatie in een Nederlandse onderneming.

• Eind 2013 heeft Fruytier geadviseerd bij een management buy-out.

• Fruytier heeft eind 2013 een Engelse multinational in de gezondheidszorg geadviseerd over de overname van een Nederlandse branchegenoot.

• Fruytier stond in 2013 een Chinese cliënt uit de automotive-branche bij in de overname van een groot vastgoedproject in Nederland.

• Medio 2013 heeft Fruytier de uitkoop van een medeaandeelhouder begeleid.

• In 2013 heeft Fruytier een beursgenoteerde Australische multinational geadviseerd bij de verkoop van haar Nederlandse activiteiten.

• Fruytier heeft eind 2012 een vennootschap actief in de chemische sector geadviseerd over de bedrijfsovername van een branchegenoot.

• Fruytier heeft medio 2012 geadviseerd over een de verkoop en levering van activa van een Nederlandse vennootschap aan Duitse koper.

• Fruytier heeft in de zomer van 2012 een Nederlandse vennootschap geadviseerd in de verkoop van een bioscoop- en horecabedrijf.

• Fruytier heeft in de zomer van 2012 een Nederlandse gasleverancier geadviseerd in de overname van de Nederlandse en Belgische activiteiten van een branchegenoot.

• Fruytier heeft in 2012 een Tsjechisch/Nederlandse vennootschap die actief is in de chemische sector geadviseerd over de herstructurering van haar internationale organisatie.

• Fruytier heeft begin 2012 een Nederlandse vennootschap die actief is in de storage en opslag branche geadviseerd in en begeleid bij de overname van een Engelse branchegenoot en de verhuizing van de bedrijfsactiviteiten van Engeland naar Nederland.

• Begin 2012 heeft Fruytier een Nederlandse vennootschap begeleid in de verkoop van haar camping- en horecabedrijf.

Juridisch advies bij bedrijfsovername

De in overname, fusie en verkoop gespecialiseerde advocaten van Fruytier Lawyers in Business staan u graag bij. Of u nu een bedrijf wilt overnemen, werkt aan een kansrijke fusie of uw bedrijf wilt verkopen. Een advocaat ondernemingsrecht helpt u graag bij het begeleiden van de bedrijfsovername, het uitvoeren van een due-diligence-onderzoek, het opstellen van benodigde juridische documenten, het controleren van contracten en het opstellen van aandeelhoudersovereenkomsten en het passeren van de notariële akte.

Onze specialisten in ondernemingsrecht en fusies en overnames zijn Marcel Fruytier, Jop Fellinger en Myrddin van Westendorp. Indien u aanvullende informatie of juridisch advies op maat wenst kunt u contact met ons opnemen. Bent u op zoek naar een betrokken advocaat voor bedrijfsovername? Wij maken graag een afspraak met u voor een vrijblijvend, oriënterend gesprek.

« Terug naar ondernemingsrecht
Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.