flib 50 jaar

Intentieverklaring bij fusie en overname

De intentieverklaring bij fusies en overnames is een schriftelijk, niet-bindend document dat een principeakkoord schetst voor de koper om het bedrijf van de verkoper te kopen. In de verklaring, ook wel een letter of intent of een LOI genoemd, worden de voorgestelde prijs en voorwaarden van de fusie of overname vastgelegd.

Ondertekenen letter of intent

Het is verstandig om de intentieverklaring door beide partijen te laten ondertekenen, voordat de koper doorgaat met de due diligence-fase van acquisitie. De letter of intent bevat een beschrijving van de prijs en de betalingsvoorwaarden van de transactie en van de aan te kopen activa. Er worden ook zaken benoemd als de verdeling van de te maken kosten, een non-concurrentiebeding, een geheimhouding en een exclusiviteitsbepaling, ook wel ‘no-shop-clausule’ genoemd.

Het verschil tussen een LOI en een term sheet

Een intentieverklaring is een breed document dat in verschillende situaties kan worden opgesteld en ingezet met betrekking tot fusies en overnames. Een andere manier om de belangrijkste voorwaarden voor het aankopen van een bedrijf of investeren in een onderneming vast te leggen is het opstellen van een term sheet. Het verschil tussen een letter of intent en een term sheet is klein en meestal een kwestie van stijl: een LOI wordt vaak in briefvorm geschreven en richt zich op de bedoelingen van de partijen; een term sheet slaat de meeste formaliteiten over en somt de belangrijkste overeengekomen afspraken op in bullet-points of een vergelijkbaar format. Een head of terms is een andere term die veel gebruikt wordt voor een term sheet.

Is een intentieverklaring bindend?

Een veelgestelde vraag is of een term sheet en een intentieverklaring bindend zijn. Het zijn beide voorlopige, meestal niet-bindende documenten, die bedoeld zijn om de intenties van twee of meer partijen vast te leggen om een toekomstige overeenkomst aan te gaan op basis van gespecificeerde (maar onvolledige of voorlopige) termen. De Hoge Raad heeft bepaald dat bij de vraag of een intentieverklaring bindend is dit afhangt van wat beide partijen over en weer hebben bedoeld en wat zij van elkaar mochten verwachten gezien de omstandigheden van het geval. Het is daarom belangrijk om een voorbehoud of opschortende voorwaarde op te nemen in de letter of intent als u niet zomaar gebonden wilt zijn. Vaak is het duidelijk of deze al is ingetreden of niet en weet u of de LOI bindend is of niet.

Wat is een memorandum of understanding?

Ook een memorandum of understanding is een veel voorkomende overeenkomst bij de voorfase of oriƫntatiefase van een bedrijfsovername. De vertaling van deze term geeft al aan dat er een memo van overeenstemming is, kortom een document dat de grote lijnen beschrijft van een overeenkomst die twee of meer partijen hebben bereikt. Het belangrijkste verschil tussen de twee is dat een intentieverklaring niet bindend is, terwijl een memorandum of understanding sneller als bindend wordt beschouwd en gewicht heeft in een rechtbank.

Een intentieverklaring opstellen

Het is makkelijk een voorbeeld van een intentieverklaring op internet te vinden, maar de omschrijving van de uitgangspunten en of u wilt of de verklaring snel bindend is of niet vraagt om juridische kennis. Gaat u in gesprek over de koop of verkoop van een bedrijf, dan is het slim om vooraf bepaalde afspraken op papier te zetten. Of u dat wilt doen in de zin van een intentieverklaring, letter of intent, term sheet of een memorandum of understanding, de bedrijfsovername advocaten van Fruytier Lawyers kunnen u hierbij helpen. Beter vooraf alles goed geregeld, dan achteraf gedoe.

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.