flib 50 jaar
Gepubliceerd op: 26 september 2012

Wat zijn intellectuele eigendomsrechten?

Lange tijd werd onder intellectuele eigendom vooral het auteursrecht verstaan en onder industriële eigendom vielen merkenrecht, handelsnaamrecht, modellenrecht en octrooirecht. Tegenwoordig wordt de term intellectuele eigendom gebruikt voor al deze rechten, maar beide termen komen nog steeds voor.

Domeinnamenrecht

Er zijn ook minder bekende intellectuele eigendomsrechten, zoals databankenrecht, kwekersrecht en topografieënrecht. Een zeer bekend IE-recht is het domeinnamenrecht. Dit recht is geen zelfstandig recht, maar altijd gekoppeld aan uw merkrecht of handelsnaamrecht dat als domeinnaam wordt gebruikt. Voor een nadere omschrijving van de verschillende IE-rechten die tot ons werkterrein behoren, verwijzen wij u graag naar onze website.

Uw concurrenten een stap voor zijn

Intellectuele eigendomsrechten gaan over het beschermen van de voortbrengselen van de menselijke geest, zoals bijvoorbeeld uw uitvinding of uw bedrijfsnaam. U kunt daarmee voorkomen dat anderen gebruik maken van uw intellectuele creaties, zonder dat u daarvoor toestemming hebt gegeven. Daarmee kunt uw concurrenten een stap voor zijn.

Ook al kunt u intellectuele eigendomsrechten niet vastpakken, ze worden een steeds belangrijker of zelfs het belangrijkste vermogensbestanddeel van een bedrijf.

IE-rechten als basis voor financiering

De waarde van uw onderneming kan worden bepaald aan de hand van de intellectuele eigendomsrechten die uw onderneming bezit. Dat betekent dat er daardoor ook mogelijkheden zijn om op basis van uw handelsnaam, handelsmerken en octrooirechten financiering te verkrijgen.

Financiers stellen veelal als eis dat zij zekerheid willen over de terugbetaling van hun financiering. U kunt die zekerheid verschaffen door de financier een pandrecht te verstrekken op de intellectuele eigendomsrechten. Voor een rechtsgeldige verpanding van een intellectuele eigendomsrecht zijn verschillende regels van toepassing. Voor verpanding van een octrooirecht gelden andere vereisten dan van een domeinnaam of een auteursrecht. Van belang is onder andere of de verpanding in een register moet worden ingeschreven.

Uiteraard zijn er ook andere mogelijkheden om het meeste en het beste uit uw intellectuele eigendomsrechten te halen. Onze specialisten adviseren u er graag over.

Fruytier Lawyers in Business
Fruytier Lawyers in Business

Artikelen door Fruytier Lawyers in Business

10 augustus 2023
Ontdek meer
Fruytier Lawyers in Business
26 juli 2023
Ontdek meer
Fruytier Lawyers in Business
19 augustus 2022
Ontdek meer
Fruytier Lawyers in Business
29 juni 2022
Ontdek meer
Fruytier Lawyers in Business
28 juni 2022
Ontdek meer
Fruytier Lawyers in Business
Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.