flib 50 jaar
Gepubliceerd op: 18 juni 2019

Uitbetalen aandelenopties werknemer wordt (hopelijk) makkelijker

Voor start-ups (en scale-ups) wordt het aantrekkelijker om werknemers uit te betalen in aandelenopties. Deze bedrijven kunnen daarmee makkelijker getalenteerde werknemers aantrekken. Ook stimuleert deze maatregel de ontwikkeling van jonge bedrijven in Nederland.

Uitbetaling van loon in opties

Start-ups bieden hun medewerkers bij voorkeur opties aan in het bedrijf. De zogenaamde aandelenopties. De waarde daarvan is gekoppeld aan de waardeontwikkeling van de onderneming. Daarmee profiteren werknemers mee met het succes van het bedrijf. Deze jonge ondernemingen verbinden graag talentvolle werknemers aan zich maar kunnen de daarbij behorende hoge salarissen niet betalen. Een uitbetaling van loon in opties op aandelen in plaats van een regulier salaris, is daarvoor een uitkomst. Ze kunnen daarmee niet alleen concurreren met andere bedrijven, maar het is ook een goede manier om deze werknemers nauw bij de ontwikkelingen van de onderneming betrokken te houden.

Belastingheffing

Omdat de aandelenopties worden uitbetaald als beloning voor werk, moet daarover belasting worden betaald. Op dit moment vindt de belastingheffing over de aandelenopties plaats als deze om worden gezet in aandelen. Werknemers van start-ups (en scale-ups) worden dan geconfronteerd met een belastingheffing, terwijl ze de aandelen op dat moment vaak nog helemaal niet kunnen verkopen en ook nog niet voldoende ander geld hebben om de belasting te kunnen betalen.

Het kabinet gaat hiervoor actief een oplossing zoeken. Een oplossing die het mogelijk moet maken voor deze werknemers om de belastingheffing uit te stellen naar een later moment wanneer er wel geld beschikbaar is om de belasting te betalen.

Meer informatie?

De advocaten ondernemingsrecht van Fruytier Lawyers in Business hebben veel ervaring met de advisering van start-up en scale-up bedrijven. Onze specialisten hebben kant-en-klare oplossing voor het uitgeven van aandelenopties aan werknemers. Bent u van plan werknemers aandelenopties toe te kennen, of wilt u dit onderzoeken, dan helpen wij u graag verder. Bel ons op +31(0) 205 210 130 voor een afspraak, natuurlijk oriënterend en vrijblijvend.

Artikelen door Myrddin van Westendorp

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.