flib 50 jaar
Gepubliceerd op: 9 mei 2014

Opzeggen managementovereenkomst, ondanks opzegtermijn toch schadevergoeding?!

Als een managementovereenkomst volgens de regels is opgezegd kan dat nog steeds tot een forse schadevergoeding leiden voor de afgeserveerde manager of vennoot. Zelfs als rekening is gehouden met de opzegtermijn. De rechtbank Amsterdam deed afgelopen jaar deze opmerkelijke uitspraak over de opzegging van een managementovereenkomst. De opzegging van deze overeenkomst leidde tot een aanvullende schadevergoeding van € 108.000,- aan de vertrekkende manager.

Schadevergoeding

Een bedrijf dat elk overleg uit de weg was gegaan en had aangestuurd op het ‘wegzetten’ van de betrokken vennoot/manager, moest, ondanks inachtneming van de overeengekomen opzegtermijn van zes maanden, een schadevergoeding van € 108.000,- aan de ex- manager/vennoot betalen wegens het “op ontoelaatbare wijze afserveren” van de manager. De rechtbank achtte het naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar, om de manager zonder pardon op straat te zetten. Daarbij speelde onder meer een rol dat de manager medeoprichter van de maatschap was, er jarenlang werkzaam was en er geen serieuze pogingen waren ondernomen om het gerezen conflict met de manager op te lossen of te bespreken.

Opzeggen managementovereenkomst

Voor het opzeggen van de managementovereenkomst bestaan geen wettelijke regels. Partijen zijn dus afhankelijk van wat hierover contractueel is overeengekomen. Is er niets geregeld, dan is men (uiteindelijk) aangewezen op de bestaande rechtspraak op dit gebied. Dat echter met contractuele afspraken ook nog niet alles dichtgetimmerd is, blijkt uit de uitspraak van de rechtbank Amsterdam.

Deze uitspraak bevestigt eerdere uitspraken waarbij steeds naar voren komt, dat een rechter altijd, los van de contractuele bepalingen, zal toetsen of de opzegging van de managementovereenkomst naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid aanvaardbaar is. Zo niet: dan kan dus een forse schadevergoeding aan de manager worden toegekend.

Meer weten over de do’s en don’ts bij het beëindigen van een managementovereenkomst? Neem contact op met een van onze specialisten of bel meteen op +31(0) 205 210 130.

Fruytier Lawyers in Business
Fruytier Lawyers in Business

Artikelen door Fruytier Lawyers in Business

10 augustus 2023
Ontdek meer
Fruytier Lawyers in Business
26 juli 2023
Ontdek meer
Fruytier Lawyers in Business
19 augustus 2022
Ontdek meer
Fruytier Lawyers in Business
29 juni 2022
Ontdek meer
Fruytier Lawyers in Business
28 juni 2022
Ontdek meer
Fruytier Lawyers in Business
Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.