flib 50 jaar
Gepubliceerd op: 28 januari 2021

Mogelijk faillissement FC Barcelona

Wie aan FC Barcelona denkt, denkt aan de wereldberoemde voetbalclub met grote namen zoals Lionel Messi en Ronald Koeman. De club staat al jaren bekend om haar grote sportprestaties en haar toonaangevende positie binnen de sport. Maar er is geen sprake meer van “rozengeur en maneschijn”. De grote sportclub verkeert namelijk in financieel zwaar weer.

De Catalanen hebben een schuld van ongeveer 1,2 miljard euro. Dit is niet alles, ruim € 800 miljoen van die megaschuld moet zo snel mogelijk worden betaald. Dit houdt in dat als er niet snel een oplossing komt om een einde te maken aan de schulden, dan kunnen de schulden een einde maken aan de voetbalclub.

De salarissen en het vangnet

Vanuit juridisch perspectief is deze situatie misschien nog wel zorgwekkender, omdat het faillissement van de grote voetbalclub niet te vergelijken is met het faillissement van een miljoenen bedrijf, laat staan de gemiddelde organisatie. De reden daarvan is het hoge salaris van de spelers en staf: sterspeler Lionel Messi verdient per jaar ongeveer 99,6 miljoen euro bruto en trainer – en oud speler – Ronald Koeman verdient per jaar ongeveer 6 miljoen euro bruto.

Kortom, de hoge salarissen zorgen voor een probleem met de loongarantie die wij kennen van het UWV. Hierbij wordt 90% van het maximum dagloon uitgekeerd aan de mensen die hun baan zijn verloren. Gezien het maximum dat geldt, kan aan een profvoetballer slechts een fractie van zijn salaris worden uitgekeerd gezien de hoge salarissen die zij ontvangen. 90% van het dagloon van Lionel Messi komt neer op € 373.000,- per dag.

Het gevolg hiervan is dat er een enorm gat ontstaat op financieel gebied, wat ook weer invloed heeft op de sportieve prestaties van de club. Zo moet er 100% salaris worden geboden aan de spelers om een doorstart te kunnen maken, spelers die dit niet krijgen kunnen de miljoenenbedragen elders verdienen. Dit zou kritiek zijn voor het niveau van de club, wat weer resulteert in minder inkomsten, en daarmee is de cirkel rond.

Onduidelijk of de club daadwerkelijk failliet gaat

Ondanks dat de club heeft aangegeven niet aan de betalingsverplichtingen van de maand januari dit jaar te kunnen voldoen, is de hoop nog niet verloren voor de Catalanen. Door het iconische karakter van de club, en alle emotie die daarmee gepaard gaat, hebben de spelers in 2020 al twee keer een deel van hun salaris ingeleverd. Daarnaast heeft Ronald Koeman een statement gemaakt uit liefde voor de club: hij heeft wederom een deel van zijn salaris ingeleverd. Deze actie had het gewenste resultaat, de spelers volgden en dat leverde de Catalanen maar liefst een bedrag van 172 miljoen euro op. Of dit genoeg is moet nog blijken, maar een ding is zeker: hoe goed het sociale vangnet dan ook mag zijn, voor dit soort werknemers is geen sociaalvangnet toereikend genoeg.

Ook experts betwijfelen of FC Barcelona daadwerkelijk failliet gaat, de club is namelijk één van de grootste ter wereld en brengt ook geld in het laatje bij onder andere de sportzenders. Wat de uitkomst is zal de tijd ons leren.

Meer weten over faillissementsrecht en de gevolgen van een faillissement?

Neem contact op met een van onze specialisten of bel meteen op +31(0) 205 210 130.

Artikelen door Marcel Fruytier

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.