flib 50 jaar
Home » Expertise » Ondernemingsrecht » Bestuurdersaansprakelijkheid » Financiering en zekerheden

Financiering en zekerheden

Financiering verkrijgen door creatief juridisch denken: het kán!

Waar het, op het eerste gezicht, ‘praktisch onmogelijk’ leek om voor een cliënt middelen te verkrijgen bij een bank, zo bleken er toch nog wel opties. De casus waarvoor mr. Marcel Fruytier verantwoordelijk was, heeft zijn cliënt in staat gesteld om haar eigen ondernemersdoelstellingen te bereiken.

Want, dát is waar het om zou moeten gaan, ook in de juridische advisering”, zegt de zichtbaar bevlogen Fruytier. “Ondernemers lopen te vaak tegen een ‘Nee’ aan in hun zoektocht naar financiering. Wij proberen – met al onze expertise, creativiteit en inventiviteit – van een ‘Nee’ een ‘Ja’ te maken. Dat doen we niet alleen op basis van alle juridische mogelijkheden. We maken daarbij vooral ook gebruik van ons uitgebreide netwerk omdat je tegenwoordig creatieve bondgenootschappen moet sluiten om groei- en bloei-ambities van cliënten te kunnen waarmaken. Ondernemers begrijpen inmiddels wel dat banken meer beperkingen hebben dan bijvoorbeeld een jaar of zeven geleden, maar ondernemers hebben niet aan ambitie ingeboet. De schoorsteen moet roken. Groei is en blijft het credo.

Financieringen kunnen een onderneming succesvoller maken

Volgens Fruytier ging het in deze specifieke casus om een ondernemer die al één derde van een buitenlands bedrijf in handen had. De andere twee derde kon hij overnemen maar dan moest het bedrijf wel in z’n geheel opnieuw gefinancierd worden. “Daarnaast stond hij op het punt om een grote internationale order binnen te halen, wetende dat daarmee nieuwe groei kon worden gerealiseerd. De markt waarin hij opereert is bovendien een absolute groeimarkt. Deze ondernemer kreeg niet alleen te maken met het indekken van een (internationaal) betalingsrisico en aspecten met betrekking tot factoring en leasing maar ook, met het feit dat de buitenlandse bank – vanwege weten regelgeving – afscheid moest nemen van het bedrijf. We hebben de hele structuur diep geanalyseerd, waarbij we samenwerkten met de specialisten van de bank.

Om een heel lang verhaal kort te maken: we hebben een nieuwe vennootschap opgericht in Nederland, die alle activa van het buitenlandse bedrijf kocht, om daarna ook de aandelen te kopen. Daardoor ontstond bij het buitenlandse bedrijf cash om de scheidende vennoten te betalen. Het restant dat betaald moest worden, is in een achtergestelde lening omgezet. Daardoor viel alles precies binnen de regels en kon mijn cliënt verder met ondernemen. En: verkreeg hij de financiering.

Het Nieuwe Financieren

Fruytier legt uit dat je de bank als bondgenoot moet gaan zien. “Je moet anders naar de materie durven kijken”, zegt hij. “De bank is een netwerkpartij. En geloof me: banken willen écht wel kredieten verlenen maar het werkt nu gewoon anders dan een paar jaar geleden. Noem dit maar Het Nieuwe Financieren.” ABN AMRO was verguld met de creatieve insteek van het aan de Keizersgracht gevestigde advocatenkantoor. Het was niet alleen de Johnny Walker Award die kon worden uitgereikt maar Fruytier mag binnenkort ook binnen de bank een presentatie over deze creatieve constructie geven. “Dat is een compliment”, zo besluit hij. “Want door die presentatie kunnen we verder onze kennis overdragen. En dat is goed. Als je bondgenoten bent, dan wil je immers van elkaar leren. Maar bovenal zijn we tevreden dat onze cliënt nu verder kon met waar hij goed in is: ondernemen en kansen benutten.

Onze specialist in ondernemings- en financieringsvraagstukken is Marcel Fruytier

« Terug naar bestuurdersaansprakelijkheid
Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.