flib 50 jaar
Gepubliceerd op: 6 maart 2024

De oneerlijke huurverhogingen in de vrije sector

We informeerden u al eerder over de aan de Hoge Raad gestelde prejudiciële vragen over de ‘oneerlijke’ huurverhogingsbedingen in huurovereenkomsten en de gevolgen daarvan. Deze prejudiciële vragen waren het gevolg van diverse gerechtelijke uitspraken van de kantonrechters over de onwettigheid van deze bedingen, waardoor huurders mogelijk onterecht huurverhogingen hebben moeten betalen. Deze uitspraken waren in lijn met het uitgesproken vermoeden van hoogleraar Marco Loos, waarover wij u ook reeds schreven.

De Hoge Raad moet nog een oordeel vellen over deze vragen

Dit artikel geeft u helaas dus nog geen antwoord op de vragen die de Nederlandse vastgoedwereld momenteel bezighouden. Onbekend is wanneer de antwoorden zullen komen.

Wel kunnen we vast speculeren over de mogelijke implicaties die de antwoorden van de Hoge Raad met zich mee kunnen brengen. Zo viel onlangs in het FD te lezen dat bijvoorbeeld voor de pensioenfondsen achter de grote vastgoedbedrijven die zich richten op verhuur, de gevolgen groot kunnen zijn. ABP is bijvoorbeeld minderheidsaandeelhouder van Vesteda, Bouwinvest zit in BpfBouw en zijn ASR en pensioenfonds voor Zorg en Welzijn eigenaar van Amvest. Als de huurverhogingen van alle duizenden woningen uit hun portefeuille worden geschrapt en aan de huurders terugbetaald moeten worden, dan gaat het om miljoenenbedragen.

Brancheorganisatie IVBN (van de pensioenbeleggers in vastgoed) kan de eventuele gevolgen van de rechtszaken ‘nog niet goed overzien’, aldus een schriftelijke reactie. In afwachting van de uitspraken in hoger beroep denkt de vereniging wel dat de uitspraken niet voor alle huurders hoeven te gelden, ‘omdat niet alle huurovereenkomsten hetzelfde zijn’.

De tijd zal het leren.

Advies

Heeft u vragen over bovengenoemde ontwikkelingen of heeft u andere juridische vragen over huurrecht? Neem dan gerust contact op met een van onze specialisten via de mail, telefonisch of vul het contactformulier in voor een vrijblijvend eerste gesprek. Wij denken graag met u mee.

Artikelen door Koen Wanders

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.