flib 50 jaar
Gepubliceerd op: 21 augustus 2023

Hoogleraar: huurverhogingen vrije sector mogelijk onwettig

Hoogleraar privaatrecht, in het bijzonder Europees consumentenrecht, Marco Loos heeft in april van dit jaar onderzoek gedaan naar diverse huurovereenkomsten. Dit deed hij op verzoek van het tv-programma Kassa. Hierbij kwam hij tot de conclusie dat bepaalde huurverhogingsclausules in contracten mogelijk geen stand zullen houden bij de rechter wegens strijdigheid met een Europese richtlijn. Daarmee zijn mogelijk diverse huurverhogingen die in de vrije sector hebben plaatsgevonden sinds 1993 al onwettig. Dat zou met zich meebrengen dat huurders mogelijk duizenden euro’s aan onterecht doorgevoerde huurverhogingen kunnen terugvorderen door het huurverhogingsbeding te vernietigen. Als de vernietiging standhoudt, dan heeft de verhuurder nooit het recht gehad om de huurprijs te verhogen. Dit geldt dan al sinds aanvang van de huurovereenkomst enkel de daarin genoemde huurprijs.

Het tv-programma heeft de hoogleraar laten kijken naar diverse huurovereenkomsten die waren afgesloten tussen 1994 en 2021. De daarin opgenomen huurverhogingsbedingen die mogelijkerwijs geen stand zullen houden voor de rechter zijn niet voldoende duidelijk in die zin dat de huurders weten op welk verhogingspercentage zij kunnen rekenen.

De belangenorganisatie voor huurders, de Woonbond, heeft haar juristen onderzoek laten doen naar tientallen huurovereenkomsten van huurders. Dit waren de huurders die contact hadden opgenomen met de Woonbond naar aanleiding van de uitzending van Kassa. Die juristen concludeerden dat in meerdere gevallen sprake was van strijdigheid met de Europese richtlijn. Daarnaast concludeerden zij ook dat al de bewoordingen van al deze huurverhogingsbedingen erg met elkaar verschilden. Dat heeft als gevolg dat alleen een toetsing van het beding door de rechter uitsluitsel kan bieden over het individuele geval. Wel geven de juristen van de Woonbond individueel advies aan huurders. De huurders moeten dan hun huurcontract voorleggen én lid zijn van de Woondbond.

Laat u adviseren

Heeft u vragen over het huurrecht? Contact dan een van onze advocaten via de mail, telefonisch of vul het contactformulier in voor een vrijblijvend eerste gesprek. Wij denken graag met u mee.

 

Artikelen door Koen Wanders

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.