flib 50 jaar
Gepubliceerd op: 27 februari 2016

Borgstelling vernietigbaar zonder toestemming echtgenoot

Een ondernemer hoeft zijn tekort bij de bank niet aan te vullen, omdat de privé-borgstelling niet was ondertekend door zijn echtgenote. Hij had zich in privé borg gesteld voor een overbruggingskrediet voor zijn onderneming, maar kan door de bank toch niet worden aangesproken voor het tekort. Dit omdat de echtgenote van de ondernemer niet heeft meegetekend bij deze overeenkomst van borgtocht. Zij kon daarom de overeenkomst met succes vernietigen.

Toestemming aangaan rechtshandelingen

In een aantal gevallen moet een echtgenoot toestemming geven voor het aangaan van rechtshandelingen. Bijvoorbeeld bij een overeenkomst waarin de ondernemer zich als borg of hoofdelijk medeschuldenaar verbindt voor de schuld van zijn onderneming. De wet bepaalt hierbij dat een overeenkomst die in de normale uitoefening van beroep of bedrijf wordt aangegaan geen toestemming vereist. Recent heeft de Hoge Raad zich uitgelaten wanneer sprake is van een dergelijke normale uitoefening van beroep of bedrijf.

Borgtochtovereenkomst

Op enig moment wilde de bank van een ondernemer de kredietverlening aan de onderneming opzeggen. Op dat moment meldde zich een partij die wilde participeren in de onderneming. De bank heeft daarop aangeboden de financiering onder voorwaarden voort te zetten. De ondernemer diende het financieringstekort van de onderneming uit privé aan te vullen. Omdat de ondernemer niet direct over dat geld beschikte, zou de bank een overbruggingskrediet verstrekken onder de voorwaarde dat de ondernemer zich persoonlijk borg zou stellen voor de verplichtingen van de onderneming jegens de bank. De ondernemer heeft vervolgens een borgtochtovereenkomst getekend, waarin hij zich borg stelt tot zekerheid voor de voldoening van alles wat de onderneming aan de bank schuldig is of zal worden.

Toestemming echtgenote

De borgtochtovereenkomst is niet medeondertekend door de echtgenote van de ondernemer. Over de ondertekening door de echtgenote van de ondernemer en de zekerheidsverstrekking met betrekking tot de borgtocht hebben de ondernemer en de bank gecorrespondeerd. Zij heeft echter niet alsnog getekend. Sterker, zij heeft de borgtochtovereenkomst vernietigd, nadat de bank de ondernemer uit hoofde van de borgtochtovereenkomst sommeerde tot betaling.

Normale uitoefening beroep of bedrijf

De Hoge Raad diende de vraag te beantwoorden of het aangaan van een borgtochtovereenkomst in het kader van een overbruggingskrediet valt onder een normale uitoefening van beroep of bedrijf en of de ondernemer daarom toestemming nodig had van zijn echtgenote. Als deze toestemming daadwerkelijk vereist was, kon de echtgenote de borgtochtovereenkomst rechtsgeldig vernietigen. De Hoge Raad stelt dat het aangaan van het overbruggingskrediet niet behoort tot de rechtshandelingen die in de normale uitoefening van het bedrijf worden verricht. Het overbruggingskrediet strekte er namelijk toe de onderneming in staat te stellen op zeer korte termijn extern kapitaal aan te trekken, terwijl zonder dit kapitaal het faillissement van de onderneming aanstaande was. De echtgenote heeft de overeenkomst dan ook rechtsgeldig vernietigd, nu zij deze mede had moeten ondertekenen. De bank kan de ondernemer niet aanspreken voor het tekort.

Heeft u zich ook persoonlijk borg gesteld of zich als hoofdelijk medeschuldenaar verbonden aan de financiering uw onderneming? Spreekt de bank u op grond hiervan aan tot betaling en bent u gehuwd? Controleer dan goed of de overeenkomst mogelijk nog kan worden vernietigd. Onze advocaten zijn u hierbij graag van dienst.

Artikelen door Marcel Fruytier

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.