flib 50 jaar
Gepubliceerd op: 14 oktober 2013

Beter goed gejat dan slecht bedacht?

Op 2 oktober 2013 deed de Rechtbank in Den Haag een uitspraak in een auteursrechtgeschil over de zogenaamde Bavaria-jurk en de Blokker-jurk. De rechtszaak tegen Blokker is aangespannen door het modelabel SuperTrash.

Dutchy Dress

Gedurende het WK 2010 in Zuid-Afrika wist Bavaria de aandacht op zichzelf te vestigen met de zogenaamde Bavaria-jurk, officieel bekend als de ‘Dutchy Dress’. Bavaria probeerde het verbod op sluikreclame te omzeilen door tijdens voetbalwedstrijden verschillende modellen met de fel oranje jurk de tribunes op te sturen. Ondanks het feit dat de diverse modellen in eerste instantie werden gearresteerd, liep de zaak uiteindelijk met een sisser af door een schikking die de FIFA en Bavaria met elkaar troffen.

Ter gelegenheid van het EK 2012 kwam Blokker met het idee om ook een oranje jurk op de markt te brengen. SuperTrash claimde de rechthebbende op de Dutchy Dress te zijn en was niet gelukkig met het handelen van Blokker. SuperTrash ging in augustus 2012 naar de rechter.

De rechter oordeelt in de uitspraak dat de Dutchy Dress een auteursrechtelijk beschermd werk is. De Dutchy Dress heeft een eigen, oorspronkelijk karakter en draagt de persoonlijke stempel van de maker. De Dutchy Dress is een eigen intellectuele schepping van de auteur, want in de jurk is een combinatie van elementen aan te wijzen die het resultaat is van creatieve keuzes.

Namaak

Na een grondige bestudering van de twee jurken door de rechtbank, waarbij op de kleinste details werd ingegaan, komt zij tot de conclusie dat de Blokker-jurk een inbreuk maakt op het auteursrecht op de Dutchy Dress. De totaalindrukken van beide jurken zijn zo weinig verschillend dat de Blokker-jurk niet kan worden aangemerkt als zelfstandig werk. Met andere woorden: Blokker heeft de Dutchy Dress na gemaakt.

In deze zaak ging het gezegde ‘beter goed gejat dan slecht bedacht’ voor Blokker dus niet op. Met het aankomende WK 2014 in Brazilië is het afwachten wat er deze keer gaat gebeuren.

Meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met een van onze specialisten of bel meteen op +31(0) 205 210 130.

Fruytier Lawyers in Business
Fruytier Lawyers in Business

Artikelen door Fruytier Lawyers in Business

10 augustus 2023
Ontdek meer
Fruytier Lawyers in Business
26 juli 2023
Ontdek meer
Fruytier Lawyers in Business
19 augustus 2022
Ontdek meer
Fruytier Lawyers in Business
29 juni 2022
Ontdek meer
Fruytier Lawyers in Business
28 juni 2022
Ontdek meer
Fruytier Lawyers in Business
Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.