flib 50 jaar
Gepubliceerd op: 15 november 2023

Tijdelijke huurovereenkomst afgeschaft

Onlangs informeerden wij u in een eerder artikel over de ontwikkelingen op de huurmarkt in verband met het wetsvoorstel strekkende tot het (zo goed als volledig) afschaffen van tijdelijke huurcontracten.

Op 14 november 2023 heeft in navolging van de Tweede Kamer nu ook de Eerste Kamer voor de initiatiefwet van PvdA en Christenunie om tijdelijke huurcontracten zoveel mogelijk tegen te gaan gestemd.

Daarmee worden vaste huurovereenkomsten, dat wil zeggen voor onbepaalde tijd, weer de norm. Hiermee wordt beoogd de rechten van huurders beter te beschermen. Slechts een nipte meerderheid van de Eerste Kamer stemde voor, 44 van de 75 senatoren stemden voor het initiatief.

Het initiatief van Tweede Kamerleden Nijboer en Grinwis wijzigt Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek en de Overgangswet nieuw Burgerlijk Wetboek met als doel huurders beter te beschermen door versterking van de huurbescherming. Het wetsvoorstel regelt daarom dat de met de Wet doorstroming huurmarkt 2015 geïntroduceerde algemene huurovereenkomsten voor bepaalde tijd worden teruggedraaid. Deze wijziging leidt ertoe dat verhuurders van zelfstandige woonruimte en van onzelfstandige woonruimte (zoals kamers) in de regel alleen vaste huurovereenkomsten kunnen aanbieden. Dat wil zeggen: huurovereenkomsten voor onbepaalde tijd. Tijdelijke verhuur blijft mogelijk onder specifieke voorwaarden. Ook reeds bestaande tijdelijke huurcontracten blijven geldig.

Laat u adviseren

Heeft u vragen op het gebied van huurrecht? Contact dan een van onze advocaten via de mail, telefonisch of vul het contactformulier in voor een vrijblijvend eerste gesprek. Wij denken graag met u mee.

Artikelen door Koen Wanders

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.