flib 50 jaar
Gepubliceerd op: 4 juni 2024

Oneerlijke huurbedingen: verhuurders vrezen miljarden aan terugbetaling

Terwijl de Hoge Raad zich buigt over de prejudiciële vragen aangaande oneerlijke huurverhogingsbedingen in huurovereenkomsten voor woonruimte, heeft onderzoek uitgewezen dat verhuurders mogelijk miljarden moeten terugbetalen. Dit leidt tot grote onrust bij vastgoedbeleggers en andere verhuurders, zo valt te lezen in een artikel van het FD. In diverse zaken heeft de kantonrechter namelijk inmiddels geoordeeld dat huurverhogingen in de vrije sector ten onrechte zijn doorgevoerd. Als dit oordeel standhoudt bij hogere rechters, zullen verhuurders tot € 6,4 miljard moeten terugbetalen. Dit heeft vastgoedadviseur CBRE in opdracht van IVBN, de belangenbehartiger van institutionele beleggers in huurwoningen, berekend.

In het kort: oneerlijk huurbeding?

In de afgelopen jaren zijn er twijfels gerezen over de wijze waarop sommige verhuurders hun huurprijzen verhogen. Verhuurders nemen vaak een bepaling in de huurovereenkomst op waarbij de huur jaarlijks meestijgt met de inflatie, plus mogelijk een opslag. Deze opslag ligt vaak tussen de 3 en 5 % van de maandelijkse huur. Het is aan de verhuurder om te bepalen of ze de opslag in rekening brengen.

Juist deze keuzevrijheid leidt volgens de kantonrechter tot ‘willekeur’ voor huurders. Dit huurprijsbeleid wordt als ‘oneerlijk’ beschouwd en is volgens de rechters in strijd met Europese Richtlijn over oneerlijke handelsbedingen in consumentenovereenkomsten.

De tijd zal het leren

Indien de redenering van de kantonrechters standhoudt bij hogere instanties, zullen toekomstige huurinkomsten volgens het CBRE tot wel 34% dalen. Hierdoor zal het rendement van beleggers en particuliere verhuurders flink dalen. Ook hebben zij hierdoor mogelijk geen budget voor verduurzamingen en nieuwbouw in de toekomst.

Voorlopig is de terugbetaling aan huurders en een mogelijke afname van het rendement voor verhuurders nog niet aan de orde. Verhuurders zijn namelijk in hoger beroep gegaan en daarbij is het ook nog afwachten hoe de Hoge Raad hier tegenaan kijkt. Het is uiteindelijk aan de hoogste civiele rechter om te beoordelen of de kantonrechters de juiste koers zijn ingeslagen met hun interpretatie van de Europese regels. Het is nog onbekend wanneer de Hoge Raad  met de verlossende antwoorden zal komen.

Advies

Heeft u vragen over bovengenoemde ontwikkelingen of heeft u andere juridische vragen over huurrecht? Contact dan een van onze advocaten via de mail, telefonisch of vul het contactformulier in voor een vrijblijvend eerste gesprek. Wij denken graag met u mee.

Artikelen door Koen Wanders

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.