flib 50 jaar
Gepubliceerd op: 26 oktober 2018

Kifid opent MKB-loket

Sinds 1 juli 2018 kunnen mkb’ers en zzp’ers met klachten over banken terecht bij Kifid, het klachteninstituut voor financiële dienstverleners. Voorheen waren ondernemers met klachten over bijvoorbeeld een geldlening tot de rechtbank. Dit is voor een kleinere ondernemer vaak te duur. Kifid is voor de mkb’ers en zzp’ers een toegankelijker en betaalbaarder alternatief voor de rechtbank.

Soort klachten

Kleinere ondernemers kunnen bij Kifid terecht met verschillende soorten klachten over hun zakelijk krediet. Bijvoorbeeld als er een geschil is over de wijziging van het rentetarief. Of als de bank het krediet opzegt of opeist en de ondernemer de rechtmatigheid hiervan betwist. Het kan ook zijn dat de ondernemer het niet eens is met de manier waarop de financier de afspraken over vervroegd aflossen van het krediet uitvoert. Een ondernemer kan bij Kifid niet klagen over een afwijzing van een kredietaanvraag; het staat een bank of financier vrij om een kredietverzoek te weigeren.

Kosten

Een ondernemer of zzp’er kan een beroep doen op Kifid, maar dan mag de omzet van het bedrijf niet hoger zijn dan vijf miljoen euro per jaar. Voor de klachtbehandeling door Kifid dienen ondernemers 250 euro bij te dragen in de kosten; als de ondernemer in hoger beroep gaat bij Kifid kost dat 500 euro. Kifid kan in een bindende uitspraak maximaal 250.000 euro aan geleden schade toewijzen aan een ondernemer. Hogere bedragen kunnen worden toegewezen in een niet-bindende uitspraak.

Het klachtenloket van Kifid

Het klachtenloket bij Kifid is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en maakt deel uit van de Gedragscode Kleinzakelijke Financiering. Deze Gedragscode biedt betere bescherming aan kleinere mkb’ers die een bedrijfsfinanciering afsluiten met een bank of andere financier.

Neem contact op

Heeft u vragen over financiële klachten? Dan bent u bij Fruytier Lawyers in Business aan het goede adres. Eén van onze advocaten staat u graag te woord.

Artikelen door Koen Wanders

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.