flib 50 jaar
Gepubliceerd op: 17 oktober 2018

Flitsfaillissement verbreekt geen arbeidsovereenkomst

Voor het eerst heeft de Nederlandse rechter geoordeeld dat de arbeidsovereenkomst bij een pre-pack (of flitsfaillissement) in stand blijft. Daardoor zijn de werknemers automatisch in dienst gekomen bij de nieuwe werkgever. De verwachting is dat deze uitkomst vervolg zal krijgen in toekomstige vonnissen. Daarmee wordt de pre-pack minder aantrekkelijk.

Flitsfaillissement

Reeds eerder informeerden wij u over de werking van de pre-pack in het artikel pre-pack-verleden-tijd-update. Kort gezegd komt een pre-pack neer op een flitsfaillissement. Een faillissement dat goed is voorbereid en voornamelijk wordt opgezet om de gezonde onderdelen van een bedrijf vrij van schulden te laten doorstarten. Meer lezen? Download het white paper ‘pre-pack’

Arbeidsovereenkomst blijft in stand

De Rechtbank Limburg oordeelde over een pre-pack faillissement uit 2015. Het betrof het faillissement van transportbedrijf Pincen TransMission. Na de pre-pack werd slechts een deel van de werknemers overgenomen in de nieuwe BV. Dit is onjuist volgens de rechtbank. Alle voormalige werknemers van het transportbedrijf zijn na de pre-pack in dienst gekomen bij de nieuwe BV. Automatisch, daarvoor hoefde geen overeenstemming of handeling verricht te worden.

Overgang van onderneming

Het faillissement van het transportbedrijf was ingezet met de uitdrukkelijke bedoeling om door te starten. Niet met het doel om de onderneming te liquideren. Een faillissement dient echter om tot liquidatie van het vermogen te komen. Niet om de onderneming in een nieuwe BV zonder schulden en lasten door te zetten. Nu voornamelijk dit laatste het doel was, is er sprake van overgang van onderneming. Dat betekent dat de werknemers onder dezelfde arbeidsvoorwaarden in dienst zijn gekomen van de nieuwe BV.

Conclusie

Een pre-pack faillissement mag door bedrijven niet worden gebruikt om van werknemers af te komen of hen in dienst te nemen tegen andere arbeidsvoorwaarden. Daarmee is echter niet gezegd dat een pre-pack altijd tot deze conclusie zal leiden. Er bestaan nog zeker mogelijkheden om toch middels een pre-pack de onderneming te herstructureren.

Begeleiding door onze advocaten

Onze advocaten kunnen u begeleiden bij deze herstructurering waarbij ook de mogelijkheden van een pre-pack besproken kunnen worden. Dankzij hun ervaring en professionaliteit maken onze advocaten de herstructurering tot een succes!

Neem contact op met een van onze specialisten of bel meteen op +31(0) 205 210 130.

Artikelen door Myrddin van Westendorp

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.