flib 50 jaar
Gepubliceerd op: 22 april 2020

Doorstarten na faillissement

Het aanvragen van faillissement is uiteraard geen fijne ervaring. In sommige gevallen heeft een onderneming echter nog enkele gezonde onderdelen. Het is dan wellicht mogelijk voor een aandeelhouder, bestuurder of derden om een doorstart te maken.

Wat houdt een doorstart in?

Voordat een doorstart kan plaatsvinden moet een bedrijf eerst failliet verklaard worden. De rechtbank stelt daarna een curator aan. Deze curator moet de boedel liquideren en het resterende actief onder de schuldeisers verdelen. Diegenen die willen doorstarten (aandeelhouders/bestuurders/derden) moeten de curator een koopsom aanbieden voor de activa die ze willen behouden voor de doorstart. Vaak gaat het hierbij voornamelijk om de goodwill, inventaris en voorraden. Over het algemeen zal een curator bereid zijn om met aandeelhouders en/of bestuurders die een doorstart willen maken in overleg te treden. Dit omdat de praktijk leert dat de opbrengsten vanuit een doorstart over het algemeen hoger zijn dan wanneer er geen doorstart plaatsvindt. Bovendien kan bij een doorstart vaak een deel van de werknemers van de failliete onderneming weer aan een baan worden geholpen. De curator kan ook nagaan of er naast de aandeelhouders en/of bestuurders nog andere partijen geïnteresseerd zijn in een doorstart, het is immers zijn taak om zoveel mogelijk gelden voor de faillissementsboedel te genereren. Er zullen dan concurrerende biedingen uitgebracht worden.

Personeel en overige contracten

Bij een doorstart is het over het algemeen niet verplicht om het voltallige personeel mee te nemen naar de nieuwe onderneming. Ook andere contracten dan arbeidsovereenkomsten gaan bij een doorstart na faillissement niet automatisch over op de verkrijger. De verkrijger kan dus in de meeste gevallen zelf bepalen welke (arbeids)contracten hij eventueel zou willen overnemen.

Pre-pack

Bij een doorstart kan er gebruik worden gemaakt van een zogenaamde pre-pack doorstart. De doorstart is dan al uitgebreid voorbereid voordat het faillissement daadwerkelijk is uitgesproken. Zie voor meer informatie over de pre-pack ons artikel: Naderend faillissement? Overweeg reorganisatie door middel van een pre-pack.

Wat is van belang bij een doorstart?

Het grondig voorbereiden van de herfinanciering is van cruciaal belang. Belangrijk is ook om de mogelijke bestuurdersaansprakelijkheid te onderkennen of waar mogelijk te beperken. De specialisten van Fruytier Lawyers in Business kunnen u helpen uw doorstart tot een succes te maken. De advocaten van Fruytier Lawyers in Business hebben ervaring met het begeleiden van ondernemers die een doorstart willen maken, of juist activa uit een failliete boedel willen aanschaffen.

Artikelen door Marcel Fruytier

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.