flib 50 jaar
Gepubliceerd op: 17 juli 2019

Boete uitgedeeld wegens gluren in medisch dossier Samantha de Jong alias Barbie

Het Haga Ziekenhuis in Den Haag heeft de interne beveiliging van patiëntendossiers niet op orde. Dit blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Onderzoek volgde toen bleek dat tientallen medewerkers van het ziekenhuis onnodig het medisch dossier van Samantha de Jong, beter bekend als Barbie van de serie Oh Oh Cherso, hadden ingezien.

Boete

De AP legt het Haga Ziekenhuis voor de onvoldoende beveiliging een boete op van 460.000 euro.

Om het ziekenhuis te dwingen de beveiliging van patiëntendossiers te verbeteren legt de AP het Haga Ziekenhuis tegelijkertijd een last onder dwangsom op. Als het Haga Ziekenhuis de beveiliging niet voor 2 oktober 2019 verbeterd heeft, moet het ziekenhuis elke twee weken 100.000 euro betalen, met een maximum van 300.000 euro. Het Haga Ziekenhuis heeft inmiddels aangegeven maatregelen te nemen.

Voor de praktijk van de privacybescherming is het volgende van belang.

Een ziekenhuis moet alle technische en organisatorische maatregelen treffen om ervoor te zorgen dat patiëntgegevens veilig zijn. Het Haga Ziekenhuis heeft op twee onderdelen onvoldoende beveiligingsmaatregelen getroffen:

  • Het ziekenhuis moet regelmatig controleren wie welk dossier raadpleegt. Op deze manier kan het ziekenhuis tijdig signaleren wanneer iemand onbevoegd toch een dossier raadpleegt en daartegen maatregelen nemen.
  • Bij een goede beveiliging hoort authenticatie waarbij ten minste twee factoren betrokken worden. De identiteit van een gebruiker om toegang te krijgen tot een patiëntendossier wordt dan bijvoorbeeld vastgesteld met een code of een wachtwoord in combinatie met een personeelspas.

Ons kantoor houdt alle ontwikkelingen op het gebied van de AVG en privacybescherming scherp voor u in de gaten. Heeft u vragen hierover, dan kunt u altijd contact opnemen met één van onze specialisten.

Artikelen door Jop Fellinger

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.