De corona maatregelen gids, alle overheidsmaatregelen op een plek bijeen gebracht
Lees meer
Gepubliceerd op: 23 mei 2014

Wijzigingen Chinese merkenwet 1 Mei 2014

Het vaststellen van een nieuwe Chinese merkenwet is goed nieuws voor merkhouders die hun producten in China op de markt brengen of die dat overwegen. Hun intellectuele eigendomsrechten worden beter beschermd en merkinbreuken worden zwaarder bestraft.

De belangrijkste wijzigingen in het Chinese merkenrecht zien op een vereenvoudigde en snellere behandeling van merkaanvragen en opposities. Daarmee wordt veel tijd bespaard en tevens duidelijkheid gecreëerd. Ook is het nu mogelijk om bij het indienen van één merkaanvraag een depot voor verschillende klassen tegelijk te verrichten. Belangrijk is eveneens dat merkinbreuken zwaarder worden gestraft, waarbij ook hogere schadevergoedingen kunnen worden toegekend en strafrechtelijke maatregelen kunnen worden opgelegd.

De Chinese merkenwet, die per 1 mei 2014 is ingegaan, sluit beter aan bij het Europese systeem van merkbescherming. Hoewel China is aangesloten bij diverse internationale verdragen en al over intellectuele eigendoms-wetten beschikt, was er ruimte voor verbetering.

Zaken doen in China is en blijft uitdagend, maar de rechtszekerheid voor merkbescherming is zeker toegenomen en de kans is groot dat er meer wijzigt ten gunste van de bescherming van het intellectuele eigendomsrecht in China.

Deze veranderingen komen voort uit de wensen van Chinese ondernemers zelf. Want hoewel er nog steeds met de nodige achterdocht wordt gekeken naar China als het land van de ongeremde namaakindustrie is er de laatste jaren veel veranderd in China. “Copied in China” heeft meer en meer plaatsgemaakt voor “invented in China”.

Tegenwoordig zijn er namelijk veel Chinese bedrijven en multinationals die succesvol zijn met de ontwikkeling van nieuwe eigen producten en uitvindingen, bijvoorbeeld op telecomgebied. Om die producten en uitvingen van eigen bodem beter te kunnen beschermen en exploiteren, groeide ook in China de vraag naar meer bescherming van intellectuele eigendomsrechten. Het is een goed teken dat China ertoe is overgegaan om de beschermingsmogelijkheden voor merken te vereenvoudigen en te verruimen.

Meer weten over merkbescherming in China mail naar mvanhasselt@flib.nl of bel 020-5210130.

 

Fruytier Lawyers in Business
Fruytier Lawyers in Business

Artikelen door Fruytier Lawyers in Business

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.