De corona maatregelen gids, alle overheidsmaatregelen op een plek bijeen gebracht
Lees meer
Gepubliceerd op: 5 november 2013

Verhuur leegstaande woningen en gebouwen eenvoudiger per 1 juli 2013

Het kabinet heeft het voor huiseigenaren eenvoudiger gemaakt om een nog te koop staande woning tijdelijk te verhuren. Dit is bijvoorbeeld het geval als u zelf al een nieuw huis wilt kopen of heeft gekocht. Daardoor krijgen deze huiseigenaren meer lucht.

Langere verhuur 
Ook is nu langere tijdelijke verhuur van leegstaande kantoren mogelijk. Dit voorkomt leegstand wanneer projecten door de economische crisis vertraging oplopen. En het geeft een impuls aan de ombouw van kantoorruimte naar woonruimte. Dat wordt voor eigenaren aantrekkelijk, omdat ze hun investeringen voor de ombouw gemakkelijker kunnen terugverdienen binnen tien jaar.
De verhuur van sloop- of renovatiewoningen is verlengd naar zeven jaar. Dit omdat door de crisis herstructureringsprojecten soms flinke vertraging oplopen. Verhuurders hoeven nu niet tussentijds alsnog de woningen leeg te laten staan.
Vergunning tijdelijke verhuur
Het vereiste van een vergunning van de gemeente voor tijdelijke verhuur blijft bestaan. De vergunningsverlening garandeert aan de eigenaar/verhuurder dat de tijdelijke huurovereenkomst ook echt eindigt als de termijn is verstreken. Bovendien geldt de normale huurbescherming niet. Bij te koop staande leegstaande woningen boden de test vooraf door de gemeente en het vergunningstelsel ook voor de hypotheekbank de zekerheid dat de woning direct leeg kan worden verkocht.
De volgende wijzigingen zijn per 1 juli 2013 ingegaan.
Te koop staande koopwoningen 
  • De verhuurder mag bij een te koop staande woning zelf de huurprijs bepalen. Voorheen stelde de gemeente nog een maximale huurprijs vast in de vergunning die ze afgeeft en werd deze prijs bepaald door het puntensysteem voor huurwoningen. Bij een vergunning die vóór 1 juli 2013 is afgegeven blijft overigens wel de maximale huurprijs gelden die in de vergunning is opgenomen.
  • Gemeenten mogen aan de tijdelijke verhuur van te koop staande woningen geen eigen, extra eisen stellen die niet in de Leegstandwet staan.
  • De vergunning voor te koop staande koopwoningen wordt voor vijf jaar ineens verleend. Een nog lopende vergunning hoeft niet meer te worden verlengd, maar geldt alsnog voor vijf jaar. U kunt de gemeente vragen dit schriftelijk te bevestigen.
  • Particuliere eigenaren mogen niet meer dan twee te koop staande koopwoningen tegelijk tijdelijk verhuren.
Huurwoningen in afwachting van sloop of renovatie 
  • Sloop- en renovatiewoningen mogen maximaal zeven jaar worden verhuurd, in plaats van de huidige vijf jaar.
Woonruimte in gebouwen 
  • Leegstaande gebouwen zonder woonbestemming, zoals kantoorgebouwen, mogen tien jaar als woonruimte worden verhuurd in plaats van vijf jaar.
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met Fruytier Lawyers in Business.
Mignon Meermans
Mignon Meermans

Artikelen door Mignon Meermans

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.