De corona maatregelen gids, alle overheidsmaatregelen op een plek bijeen gebracht
Lees meer
Gepubliceerd op: 20 juli 2012

Twitteren leidt niet tot overtreding van het relatiebeding

In arbeidsovereenkomsten wordt vaak een concurrentiebeding en/of een relatiebeding opgenomen. Dergelijke bepalingen beperken de vrijheid van een werknemer om over te stappen naar een concurrent of om relaties van de oud-werkgever te benaderen.

De rechter heeft al eens bepaald dat het onderhouden van contacten via sociale media als LinkedIn en Hyves onder een relatiebeding kan vallen. Maar geldt dit ook voor Twitteren?
In een uitspraak van het Gerechtshof ’s-Gravenhage van 21 februari 2012 werd beoordeeld hoe twitteren zich verhoudt tot het hebben van een relatiebeding.
Het betrof een werknemer die in dienst was geweest van een werkgever in de recruitmentbranche, gericht op finance. In de arbeidsovereenkomst van de werknemer was o.a. een relatiebeding opgenomen. De werkgever stelt dat de werknemer onder meer  het relatiebeding niet naleeft nu uit overgelegde twitterberichten zou blijken dat werknemer al enige tijd vanuit zijn nieuwe functie diverse berichten op zijn twitteraccount heeft geplaatst, waarin hij aangeeft voor zijn functie als recruiter op zoek te zijn naar zzp’ers die werkzaam zijn op het terrein van finance.
Het Gerechtshof overweegt dat met het plaatsen van deze berichten op Twitter vooralsnog geen sprake is van “het onderhouden van zakelijk contacten” zoals wordt verboden in het relatiebeding van de werknemer. Het volgen op Twitter is namelijk een eenzijdige actie vanuit een volger. Het volgen van een account wordt immers niet specifiek geïnitieerd vanuit de eigenaar, in dit geval dus de werknemer, van het twitteraccount. Dit is anders en bijvoorbeeld wel het geval bij persoonlijke accounts zoals Facebook en LinkedIn. Bij deze persoonlijke accounts wordt, in tegenstelling tot Twitter, gewerkt met uitnodigingen en acceptatie van uitnodigingen. Bij Twitter kunnen volgers zelf aangeven of zij iemand willen volgen. Het Gerechtshof oordeelt dan ook dat twitteren in feite gezien kan worden als een moderne vorm van adverteren. In dit geval gericht op gegadigden die op zoek zijn naar een baan. Doorgaans zijn deze gegadigden ook bij meerdere bedrijven (recruitmentbureaus) ingeschreven. Zo mogelijk ook bij de ex-werkgever en werkgever van werknemer. Het is dus mogelijk dat deze gegadigden in beide “kaartenbakken” zullen zitten.
Er is dus geen sprake van overtreding van het relatiebeding door werknemer.
Bron: Gerechtshof ’s-Gravenhage, 21 februari 2012, www.rechtspraak.nl, LJN: BW0090
Myrddin van Westendorp
Myrddin van Westendorp

Artikelen door Myrddin van Westendorp

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.