De corona maatregelen gids, alle overheidsmaatregelen op een plek bijeen gebracht
Lees meer
Gepubliceerd op: 22 december 2014

Overeenkomst met de verkeerde is dure zaak

Een reisorganisatie mag de naam, logo’s en domeinnamen van een hotel alleen maar gebruiken voor de verkoop van reizen als het daar toestemming voor heeft. Die toestemming moet ze krijgen van een bevoegd persoon. Daar ging het mis voor Noord-West-Touristik.

Zonder toestemming van de bevoegde persoon is het gebruik van merken, handelsnamen en domeinnamen onrechtmatig, zo oordeelde de kortgedingrechter in Overijssel recent in een geschil over het wel of niet bestaan van een overeenkomst.

Brieven aan consumenten

Het in Turkije gevestigde Vera hotel merkte dat de Nederlands-Duitse organisatie Noord-West-Touristik zonder toestemming reizen naar het hotel aanbood en daarbij gebruik maakte van de naam, logo’s en domeinnamen van het Turkse hotel. Het ging onder meer om brieven aan consumenten in Nederland, Duitsland en België met daarin het logo en de adresgegevens van het hotel. Noord-West-Touristik erkende het gebruik, maar stelde dat dat mocht omdat er een overeenkomst was via de heer X, die zich had voorgedaan als CEO van het hotel.

Geen geldige overeenkomst

Het hotel betwistte dat tussen haar en Noord-West-Touristik een overeenkomst tot stand was gekomen. Ook al zou er sprake zijn van een overeenkomst, dan was deze niet rechtsgeldig tot stand gekomen, omdat X niet bevoegd was om het hotel te vertegenwoordigen. Alleen de eigenaar van het hotel heeft die bevoegdheid en hij heeft niet met de overeenkomst ingestemd.

Geen bewijs volmacht

Noord-West-Touristik voerde verder nog aan dat zij er uit de gedragingen van X op mocht vertrouwen dat hij gevolmachtigd was om het hotel te vertegenwoordigen; de zogenaamde pseudo-volmacht. Daarvoor moest worden aangetoond dat de gedragingen van X en/of verklaringen zijn toe te rekenen aan het hotel. Dat kon Noord-West-Touristik niet aantonen.

Inbreuk

Het gevolg is dat Noord-West-Touristik wegens inbreuk op de handelsnaamrechten van het hotel werd veroordeeld tot het staken van alle vormen van inbreuk, overdracht van de domeinnamen én het verzenden van een rectificatiebrief aan alle ontvangers van haar brieven. Ook kreeg Noord-West-Touristik een proceskostenveroordeling van ruim € 16.000,–. Dit had zij kunnen voorkomen door tijdig te controleren of X gerechtigd was om namens Vera Hotel te handelen.

Check bevoegdheid vooraf

Het gebeurt in de praktijk regelmatig dat partijen afspraken maken en vastleggen, zonder eerst na te gaan of ze met de bevoegde personen te maken hebben. Check vooraf via de Kamer van Koophandel wie waartoe is bevoegd of vraag om een schriftelijke bevestiging of volmacht. Dat biedt zekerheid en kan veel ellende voorkomen.

Link naar uitspraak:Bekijk PDF

Fruytier Lawyers in Business
Fruytier Lawyers in Business

Artikelen door Fruytier Lawyers in Business

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.