De corona maatregelen gids, alle overheidsmaatregelen op een plek bijeen gebracht
Lees meer
Gepubliceerd op: 17 november 2014

Op selfie van een aap rust geen auteursrecht

Dieren, planten, goddelijke of bovennatuurlijke wezens kunnen geen auteursrechten bezitten. Zo oordeelde het U.S. Copyright Office in een zaak die was aangespannen door fotograaf David Slater. Slater had een aap een fototoestel gegeven die daarmee een selfie maakte. Deze inmiddels wereldberoemde foto werd gebruikt door Wikimedia, waarop de fotograaf ‘zijn’ auteursrechten wilde claimen.

Het U.S. Copyright Office stelde een rapport op van ruim 1200 pagina’s om te onderbouwen dat dieren en andere niet-menselijke scheppingen niet als makers van auteursrechtelijk beschermde werken zijn aan te merken. Geen rechten voor de aap en dus ook niet voor de fotograaf.

Ook naar Nederlands recht wordt een aap niet auteursrechtelijk beschermd als hij een selfie maakt. Auteursrecht komt alleen toe aan natuurlijke personen of aan rechtspersonen. Daarbij is vereist dat het gaat om een ‘eigen oorspronkelijk karakter dat het persoonlijk stempel van de maker draagt’. Het moet dus gaan om een eigen intellectuele schepping en dat kan niet aan dieren worden toegerekend.

De foto van de aap is dus rechtenvrij, net als bijvoorbeeld een foto afkomstig van een flitspaal. Het gaat er niet om of het een mooie of goede foto is, maar of er een maker is in de zin van de wet. De rechtenvrije foto in kwestie vindt u bovenaan dit artikel.

Fruytier Lawyers in Business
Fruytier Lawyers in Business

Artikelen door Fruytier Lawyers in Business

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.